Kahvenin altýn kurallarý

Sabahýn ilk ýþýklarýnda “Onsuz uyanamam” diyerek filtre kahveye sarýlanlar, köpüklü bir cappuccino’ya bayýlanlar, aðýr bir yemekten sonra sýký bir espresso ile kendine gelen ya da genetik koda iþlemiþ “Türk kahvesi tek tercihim” diyenler! Sakýn kahvenin dozunu ve bu altýn kurallarý kaçýrmayýn...

Evi saran kokusuna bayýlýrým, kaliteli kahveleri anýnda tanýrým o ayrý ama düzenli kahve içmek aklýma bile gelmez. Olsa da olur olmasa da. Ta ki geçtiðimiz hafta Cafeeway’in paketini açana kadar cidden durumum buydu. Minicik bir espresso cezvesi ile birlikte gelen iki kahve paketini deneme yapmak için ocaða koyduðum gün milattýr. Artýk ciddi ciddi caným çekiyor. Biraz sevgililer günü bahanesi biraz da kokusunun evi daha fazla sarmalamasý sebebiyle bu günkü yerimi kahveye ayýrýyorum...

Kahvenin altýn kurallarý

1. Kavrulmuþ kahve çekirdeði aromasýný ve tadýný uzun süre muhafaza eder. Ev tipi küçük bir deðirmenle istediðiniz miktarda öðütmek aromayý en iyi koruma yöntemidir.

2. Kahve öðütüldükden sonra yavaþ yavaþ aromasýný, tadýný kaybeder. Aðýzý kapalý cam kavanozlarda buzdolabýnda, iki üç hafta içinde tüketin. Uzun süre bekleyecek bir kahveyi mutlaka vakumlu poþetlerde saklayýn.

3. Filtre kahveyi tekrar tekrar ýsýtmayýn. Bir kere kullanýlan kahveyi asla tekrar kullanmayýn. Her zaman içeceðiniz kadar hazýrlayýn. Kahve piþtiðinde aromasýný en iyi ortalama 85°C de korur. Kahve makinesinde 20 dakikadan fazla býrakmayýn.

4. Her fincan için yaklaþýk tepeleme iki çay kaþýðý veya silme iki tatlý kaþýðý kahve kullanýn. Bu ölçüyü zevkinize göre azaltýp arttýrabilirsiniz ancak standart ölçü budur.

5. Kahve yaparken mutlaka soðuk suyu kullanýn. Sudaki klor vb. kokular kahveyi olumsuz etkiler. Suyun lezzetli olmasý kahvenin tadýný birebir etkiler unutmayýn.

6. Türk kahvesi pudra kývamýnda öðütülmüþ olmalýdýr. Çok kýsýk ateþte piþirilirse bol köpüklü olur.

7. Kahve çekirdeklerini kavurduktan sonra, öðütmeden önce 12 saat dinlendirmek gerekir.

8. Kahve çeþitleri (Filtre, Türk kahvesi vb), kahve çekirdeklerinin cinsleri ve öðütülme þekline göre deðiþir.

9. Türk kahvesi kahve çekirdeðinin en ince öðütme þeklidir. Türk kahvesi ve espresso arabica adý verilen kahve çekirdeklerinden yapýlýr, diðer kahvelere göre daha yaðlýdýr.

KAHVE SÖZLÜÐÜ

- Granül kahve: 1906 yýlýnda Amerika'da yaþayan Japon kimyacý Satori Kato tarafýndan Chicago’da bulunmuþ, ilk kez 1906 yýlýnda Guatemala’da,Ýngiliz kimyacý George Constant Washington tarafýndan üretilmiþtir. Granül (Instant) kahve, dondurarak veya spreyleme ile kurutularak yapýlýr. Her iki þekilde de kahvenin yapýsý bozulur ve aromalar azalýr. Neden yaygýn derseniz… Pratik oluþu önemli bir unsur.

- Dibek kahvesi: Kahve öðütme yöntemidir. Kavrulan kahve çukurtaþ veya tahta bir havanda tokmakla ezilir.Türk kahvesi 1800’lü yýllarýn ilk yarýsýna kadar bu yöntemle devam etmiþtir.1827’de tüfenkçi ustalarýndan Selim’in kahve deðirmenini icat etmesi sonucunda zaman içinde yapýmý zor olan dibek kahvesi unutuldu.

- Cappuccino: Süt ve sütlü köpükle servise dilen, köpüklü kahve

- Marocchino: Cam bardakta servis edilen mini capuccino

- Macchiato: Az miktarda süt konulmus espresso. Tercýhe gore sýcak veya soguk sut ile içilir.

- Latte: Sýcak ve sütle birleþtirilen kahvelerde “latte” kelimesi görürsünüz.

- Mocha: Süt ve sýcak çikolata eklenen kahve

- Granita: Soðuk servis edilen kahveler

- Americano: Granür kahvedir.

- Ristretto: Çok sert espressodur.

- Lungo: Espressonun hafifidir

- Corretto: Espressoya bir shot grappa eklenerek yapýlýr.

- Süvari kahvesi: Çay bardaðý ile servis edilen Türk kahvesi.

- Mýrra: Türk kahvesine benzeyen ama içinde kakule olan sert bir kahve.

- Ýrlanda, Ýngiliz ve Rus kahveleri: Ýçinde ülkesine göre az miktar alköllü içecek olan kahveler.

- Bariþta: Ýtalyan kahve zincirleri ile hayatýmýza giren yeni bir kelime. Özünde barmen anlamý taþýyan kahve hakkýnda deneyimli, bilgili kiþilere deniyor.

MERAKLISINA - Yeni Kahve Markalarý

CafeVergnano

130 yýlý aþkýn iþ deneyimine sahip, Ýtalya’nýn en eski kahve üreticisi CaffèVergnano, 1882 yýlýndan günümüze bir aile geleneðinin devamý olarak espresso üretiminde dünyada saygýn bir yer edinmiþ Ýtalya’nýn prestijli kahve markasý. Niþantaþý ve Zorlu alýþveriþ merkezindeki yeni yerlerini ziyaret edebilirsiniz. Özel bir kahve dükkaný, beðeneceksiniz.

Coffeeway

Avrupa’nýn ünlü kahve zinciri Coffeeway, “Kahve Dükkaný”konsepti ileNiþantaþý Güzelbahçe Sokakta ve “Kahve-Bar” konsepti ile Caddebostan Ýskele Sokak’ta evinizde kahve keyfi yaþamanýz için damak tadýnýza uygun kahveyi seçmenize yardýmcý oluyor ve seçilen kahvenin evdeki makineye uygun þekilde öðütülmesini saðlýyorlar.

Ve… Alýþveriþievdenyapmakisteyenlere: Kahveniyarat.com

Son zamanlarda gördüðüm en iyi fikir ve uygulama. Bu ekibi þahsen kutluyorum. Kahveniyarat.com, “Kendi tadýný yakala” sloganýyla, kurucularýndan Aykut Gürkan giriþimiyle "Kahveni Yarat” ekibi olarak, kahve severlere en taze kahveyi, tercih ettikleri þekilde ulaþtýrmak için çalýþýyor. Ben sipariþ ettim ve bir gün sonra kapýmdaydý. Acayip keyifli bir alýþveriþ. Sitesi çok pratik ve iç açýcý. Hakikaten bayýldým, tabii gelen paketlerede...

Etiyopya Sidamo, Kenya Kogongo ve Kolombiya Supremo gibi farklý çeþit ve tat profiline sahip kahve çekirdeklerinden istediklerimi harmanlattým ve dileðim gibi bir öðütme þeklini seçtim. Ýstediðim isim ve resimle de bir etiket hazýrlamama bile imkan veren bu site bence dahiyane bir fikir olmuþ! Gelen paketler gerçekten nefisti, mutlaka deneyin.