KAKULE Egzotik baharatlarýn en deðerlisi

Zencefil ailesinden kakule son yýllarda Amerika baþta olmak üzere Avrupa’nýn birçok ülkesinde sýklýkla tüketilmeye baþlanan aromatik yapýda özel bir baharat. Baharatlar yemeklere lezzet katan ancak antibakteriyel özelliklerinden tutun da bazý küçük saðlýk sýkýntýlarýný da giderici özellikleriyle saðlýklý beslenmede çok önemli bir yer tutar. Tohumlarý çiðnendiðinde nefesi tazeleyen, sindirimi kolaylaþtýran kakulenin yemek sonrasý aðzý tatlandýrmanýn dýþýnda çok sayýda faydasý vardýr. Hazma yardýmcý, mide kramplarýný giderici özelliði olan kakule çaylar ve kahveye kattýðý ayrýcalýklý aromasýyla lezzet arayanlarýn alternatifi oluyor.

Önerilen dozu aþmayýn

Kakule, mide, baðýrsak gaz sorunlarýyla savaþta eski çaðlardan beri þifa kaynaðý olarak görülmüþtür. Sindirim sistemi ve karaciðer saðlýðý için en ideali çay olarak içilmesidir. Önerilen doz 1 tatlý kaþýðý tohumun sýcak suda 5 dakika demlenmesidir. Kakule, içeriðindeki antioksidanlar sayesinde vücudu arýndýran enzim sistemlerini canlandýrýcýdýr. Hafýzayý güçlendirici özelliðiyle de dikkat çeken kakulenin iþtah artýrmasý özelliðinden dolayý kontrollü kullanýmýnda fayda var.

Midenin dostu

Mide ekþimesi olanlarda nane, dereotu, rezene, biberiye, kimyon, tarçýn , zencefil etkiliyken baþý çeken kakuledir. Çorbalara, yemeklere, baklagillere çok yakýþan kakuleyi, yemeðe piþtikten sonra atmalýsýnýz. Kakule sütlü tatlýlara, hoþafa da yakýþýr yeter ki doðru miktar ve zamanda ekleyin. Kahvenin sihrini kakule verir. Ancak her deðerli baharat gibi kakule de bazýlarý için tehlikeli olabiliyor. Safra kesesi taþý olanlar, gastrit, mide ve onikiparmak baðýrsaðý ülseri olanlar  ve hamileler kullanmamalýdýr.