Kalamar karidese göre daha fazla magnezyum minerali içerir. Magnezyum sinirlerin gevþemesinde oldukça önemli bir role sahip mineraldir, ayný zamanda kan þekerini dengeler.
Kolesterol içeriði 1 yumurta kadar olan kalamar, B12 açýsýndan da zengin bir içeriðiyle kanda homosistein düzeyini düzenler. Kandaki kolesterole etkisi de çok yükseltici yoktur. Sütten sonra B2 yani ribaflavini en yüksek düzeyde içerir. Riboflavin migren ataklarýný azaltan etkisi olduðundan kalamar yemenin yararlý olduðunu gösteren araþtýrmalar bulunur. Kalamarýn en belirgin farký içerdiði B3 vitamini sayesinde kan þekerini aynen tarçýn gibi düzenleyici etkiye sahip olduðunun anlaþýlmasýdýr. Japonya’da diyabetli kadýnlar üzerinde yapýlan araþtýrmalarda öðünlerde kalamar ve taze sebzelerle hazýrlanan çorba ve haþlanmýþ pirinç yiyen kadýnlarýn öðün sonrasýnda kan þekeri profillerinin çok artmadýðý gözlemlenmiþ ve öðünün karbonhidrat yükü fazla olsa dahi B3 vitaminin karbonhidratlarýn kalori sentezinde hýzlý parçalayýcý etkisinden dolayý öðünde kan þekerini yükseltmeme ile sonuçlandýðýný açýklamýþlardýr.
Kalamar ülkemizde balýk restoranlarýnda zeytinyaðý ile marine edilmiþ ýzgara ancak çoðunlukla kýzartma þeklinde servis edilir. Kýzartma formu kalamarda B2, B3 ve B12 vitaminin yüzde 70’inin kaybolmasýna, kanser yapýcý özel bileþiklerin oluþmasýna neden olur. Araþtýrmalar Ýspanya, Fransa, Yunanistan, Ýtalya ve Hýrvatistan gibi kalamarýn çok tüketildiði bölgelerde ýzgara ya da haþlama þeklinde tüketiminin kalp hastalýklarý için risk yaratmadýðýný göstermiþtir. Kalamarý zeytinyaðý sosla yiyen kadýnlarýn kalbe giden damarlarda da plak oluþumunun olmadýðý bulunmuþtur. Kalamar karidese göre daha fazla magnezyum minerali içerir. Magnezyum sinirlerin gevþemesinde oldukça önemli bir role sahip mineraldir. Özellikle kas ve sinir kasýlmalarý olan hastalara ana öðünde ýzgara kalamarý taze domates sosu ile 3 hafta düzenli tükettirdiklerinde sinir gevþemesi ve kas kasýlmalarýnda azalma gözlenmiþtir. Kalamar yüksek potasyum, çinko ve fosfor gibi farklý mineralleri içinde iyi bir depodur. Zayýflama diyetlerinde kaliteli protein kaynaðý olmasýnýn dýþýnda 1 porsiyonu 150 kalori doyurucu etkisinden dolayý düzenli kilo vermeye yardýmcý saðlýklý alternatiftir. Portekiz’de 123 obez kadýna 3 ay boyunca zayýflama diyetlerine haftada 4 kere kalamarý, salata, tam taneli makarna, buharda sebze ve çorbalara katarak tükettirildiðinde ortalama 11-14 kilo arasýnda kg verip kalamar içeren öðünde daha uzun süre tok kalabildiklerini belirtmiþlerdir.