Kalamar doğal depresyon ilacı

Kalamar karidese göre daha fazla magnezyum minerali içerir. Magnezyum sinirlerin gevşemesinde oldukça önemli bir role sahip mineraldir, aynı zamanda kan şekerini dengeler.

Kolesterol içeriği 1 yumurta kadar olan kalamar, B12 açısından da zengin bir içeriğiyle kanda homosistein düzeyini düzenler. Kandaki kolesterole etkisi de çok yükseltici yoktur. Sütten sonra B2 yani ribaflavini en yüksek düzeyde içerir. Riboflavin migren ataklarını azaltan etkisi olduğundan kalamar yemenin yararlı olduğunu gösteren araştırmalar bulunur. Kalamarın en belirgin farkı içerdiği B3 vitamini sayesinde kan şekerini aynen tarçın gibi düzenleyici etkiye sahip olduğunun anlaşılmasıdır. Japonya’da diyabetli kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarda öğünlerde kalamar ve taze sebzelerle hazırlanan çorba ve haşlanmış pirinç yiyen kadınların öğün sonrasında kan şekeri profillerinin çok artmadığı gözlemlenmiş ve öğünün karbonhidrat yükü fazla olsa dahi B3 vitaminin karbonhidratların kalori sentezinde hızlı parçalayıcı etkisinden dolayı öğünde kan şekerini yükseltmeme ile sonuçlandığını açıklamışlardır.

Kalamar ülkemizde balık restoranlarında zeytinyağı ile marine edilmiş ızgara ancak çoğunlukla kızartma şeklinde servis edilir. Kızartma formu kalamarda B2, B3 ve B12 vitaminin yüzde 70’inin kaybolmasına, kanser yapıcı özel bileşiklerin oluşmasına neden olur. Araştırmalar İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya ve Hırvatistan gibi kalamarın çok tüketildiği bölgelerde ızgara ya da haşlama şeklinde tüketiminin kalp hastalıkları için risk yaratmadığını göstermiştir. Kalamarı zeytinyağı sosla yiyen kadınların kalbe giden damarlarda da plak oluşumunun olmadığı bulunmuştur. Kalamar karidese göre daha fazla magnezyum minerali içerir. Magnezyum sinirlerin gevşemesinde oldukça önemli bir role sahip mineraldir. Özellikle kas ve sinir kasılmaları olan hastalara ana öğünde ızgara kalamarı taze domates sosu ile 3 hafta düzenli tükettirdiklerinde sinir gevşemesi ve kas kasılmalarında azalma gözlenmiştir. Kalamar yüksek potasyum, çinko ve fosfor gibi farklı mineralleri içinde iyi bir depodur. Zayıflama diyetlerinde kaliteli protein kaynağı olmasının dışında 1 porsiyonu 150 kalori doyurucu etkisinden dolayı düzenli kilo vermeye yardımcı sağlıklı alternatiftir. Portekiz’de 123 obez kadına 3 ay boyunca zayıflama diyetlerine haftada 4 kere kalamarı, salata, tam taneli makarna, buharda sebze ve çorbalara katarak tükettirildiğinde ortalama 11-14 kilo arasında kg verip kalamar içeren öğünde daha uzun süre tok kalabildiklerini belirtmişlerdir.