Kalbe giden damarlarý tam buðdayla koruyun

Amerikan Týp Birliði’nin 2014 Ocak ayýnýn ilk haftasýnda yayýnladýðý bilimsel derginin ana konusu ‘kalbi besleyen damar saðlýðýný koruyan diyet’ önerileriydi. Analiz araþtýrmalarýnýn sonuçlarýna göre damarlarda biriken yað asitlerinin aynen kol, basen ve karýnda birikmesi gibi bulunduðu damarda hacim kaplayarak harabiyet yarattýðýný, dokuyu bozduðunu bildirdi. Dergide yaþlarý 55-80 arasýnda deðiþen Ýspanyol 7 bin 500 kiþi üzerinde yapýlan “PREDIMED” adý verilen “Akdeniz Diyetiyle Kalp Hastalýklarýndan Korunma” araþtýrmasý kalbe giden damarlarýn týkanmasýný önlemede tam buðday ekmeði, tam buðdaydan yapýlan iþlenmemiþ makarna, zeytinyaðý ve kuru yemiþlerden fýndýðýn en etkili besin olduðunu bildirdi. Özellikle tam buðday ekmeði ve bundan yapýlan tahýllar, taze sebze ve meyve, fýndýk-ceviz ve zeytinyaðý aðýrlýklý beslenmenin kalp hastalýðý riskini yüzde 40 azalttýðý açýklandý.

Her gün bir avuç fýndýk

Ýþlenmemiþ tahýllar özellikle tam buðday ekmeði; tokluk duygusunu arttýrarak mide boþalma hýzýný da azaltýr. Kan, þeker ve insülin düzeylerini birçok yiyeceðe göre daha iyi kontrol ederek diyabetten bile vücudun korunmasýný saðlayan saðlýk bileþenlerine sahiptir. Kalbin korunmasý için günde en az 3 ince dilim tam buðday ekmeði ve her gün bir ana öðünde 1 kase tam buðdaydan yapýlmýþ makarna çeþitlerinden (biri tercih edilmesi gerektiðini araþtýrmalar göstermektedir. Kalbe giden damarýn içinde yað damlacýklarýndan arýnmak için; sofralardan tereyaðýný kaldýrýp direk ekstra virgin tür zeytinyaðýna geçin. Ve zeytinyaðýný kesinlikle bir piþirme yöntemine maruz býrakmayýn. Rafine tahýllar yerine tam taneli iþlenmemiþ tahýllarý tüketin. Kýrmýzý et yerine balýk ile mutfaðýnýzda devrim yaratacak büyük bir deðiþiklik yapýn. Süt ve yoðurdu az yaðlý tüketip, her gün 1 avuç kadar fýndýk yiyin.