Kalbi sadece kolesterolden düþük bir beslenme ile korunacaðý fikri yaygýn bir inanýþ. Ancak Amerikan Kalp Birliði’nin 2012 yýlýnda yayýmlanan raporda düþük kolesterol kalp hastalýðýna neden olan risklerin dokuzuncu sýrasýnda sýralamýþtýr.
Elbette kanda kolesterol artýþý özellikle de kötü huylu kolesterolün yükselmesi kalbe giden damar saðlýðýný bozarak direk kalp hastalýklarýna neden olabilir. Amerikan Kalp Birliði yayýnlarýnda ve açýklamalarýnda sigara içimi, aþýrý alkol alýmý ve uzun süre yüksek proteinli diyetlerin uygulanmasýnýn kalp açýsýndan büyük risk yarattýðýný belirtiyor. Kalp için beslenmede mucize yaratan besinlerin sýk yenmesi, hem kanda kolesterolün düþmesine hem de kalp damarlarýnýn hasar görmemesine yardýmcý oluyor.
-Üzüm ve çekirdeði: Siyah ve kýrmýzý üzümde ellajik asit ile taze üzümün çekirdeklerinde proantosiyanidinler bulunur. Bu bileþikler kalbin damar saðlýðý açýsýndan mucize koruyucu etki gösterirler ve damarýn elastikleþmesini engelleyebilir. Ayrýca üzümde bulunan E ve C vitaminleri tam bir serbest radikal denilen kalp hücrelerini bozucu etkisini yok eden bir göreve de sahiptir. Her gün 1 kase taze üzümü çekirdekleri ile ya da 1 su bardaðý taze sýkýlmýþ üzüm suyunu içmenizi kalp saðlýðýnýzý korumak açýsýndan tüketmenizi öneririm.
-Kuru fasulye, limon kabuðu, elma: Bu besinler katabolik enzim aktivitelerini yok eden, yaþlanmýþ ve ölüme hazýrlanan hücrelerin ölmesini önleyen fenollerden zengin olduðu için kalbe giden damarlarýn saðlýðýný da korurular. Özellikle kirli hava, sigara dumaný ve radyasyona baðlý kimyasallarýn da vücutta atýmýný saðlayan bu besinler zeytinyaðlý yemek veya salatalara doðranarak kullanabilirler. Limonun kabuðunu ise iyice yýkadýktan sonra temiz suyunuzun içerisine atabilir, suyunuzu aromalandýrabilirsiniz.
-Fýndýk, ceviz ve havuç: Bu üç besin, içerdiði fenolik bileþikler nedeniyle CRP denilen kalpte oluþan enfeksiyon göstergesinin kanda düþmesini saðladýðýný biliyoruz. Her gün 1 avuç ceviz ve fýndýk karýþýmýný, salatalara da 1 adet taze havucun rendelenmesini öneririm.
-Acý biber: Yeþil veya kýrmýzý acý biber tam bir damar gevþetici etkisi bulunmaktadýr. Buna týpta vazodilatör etki denir ve acý biber yendikten sonra kalbe giden damarlar rahatlar ve kapsaisin denilen kuvvetli antioksidan sayesinde kalbin kaslarýný ve damarlarýný da koruyucu etki gösterir. Her gün 1 adet acý biber yemeyi ihmal etmemek gerekir.