Kalbi koruyan sihirli besinler

Kalbi sadece kolesterolden düşük bir beslenme ile korunacağı fikri yaygın bir inanış. Ancak Amerikan Kalp Birliği’nin 2012 yılında yayımlanan raporda düşük kolesterol kalp hastalığına neden olan risklerin dokuzuncu sırasında sıralamıştır.

Elbette kanda kolesterol artışı özellikle de kötü huylu kolesterolün yükselmesi kalbe giden damar sağlığını bozarak direk kalp hastalıklarına neden olabilir. Amerikan Kalp Birliği yayınlarında ve açıklamalarında sigara içimi, aşırı alkol alımı ve uzun süre yüksek proteinli diyetlerin uygulanmasının kalp açısından büyük risk yarattığını belirtiyor. Kalp için beslenmede mucize yaratan besinlerin sık yenmesi, hem kanda kolesterolün düşmesine hem de kalp damarlarının hasar görmemesine yardımcı oluyor.

-Üzüm ve çekirdeği: Siyah ve kırmızı üzümde ellajik asit ile taze üzümün çekirdeklerinde proantosiyanidinler bulunur. Bu bileşikler kalbin damar sağlığı açısından mucize koruyucu etki gösterirler ve damarın elastikleşmesini engelleyebilir.  Ayrıca üzümde bulunan E ve C vitaminleri tam bir serbest radikal denilen kalp hücrelerini bozucu etkisini yok eden bir göreve de sahiptir. Her gün 1 kase taze üzümü çekirdekleri ile ya da 1 su bardağı taze sıkılmış üzüm suyunu içmenizi kalp sağlığınızı korumak açısından tüketmenizi öneririm.

-Kuru fasulye, limon kabuğu, elma: Bu besinler katabolik enzim aktivitelerini yok eden, yaşlanmış ve ölüme hazırlanan hücrelerin ölmesini önleyen fenollerden zengin olduğu için kalbe giden damarların sağlığını da korurular. Özellikle kirli hava, sigara dumanı ve radyasyona bağlı kimyasalların da vücutta atımını sağlayan bu besinler zeytinyağlı yemek veya salatalara doğranarak kullanabilirler. Limonun kabuğunu ise iyice yıkadıktan sonra temiz suyunuzun içerisine atabilir, suyunuzu aromalandırabilirsiniz.

-Fındık, ceviz ve havuç: Bu üç besin, içerdiği fenolik bileşikler nedeniyle CRP denilen kalpte oluşan enfeksiyon göstergesinin kanda düşmesini sağladığını biliyoruz. Her gün 1 avuç ceviz ve fındık karışımını, salatalara da 1 adet taze havucun rendelenmesini öneririm.

-Acı biber: Yeşil veya kırmızı acı biber tam bir damar gevşetici etkisi bulunmaktadır. Buna tıpta vazodilatör etki denir ve acı biber yendikten sonra kalbe giden damarlar rahatlar ve kapsaisin denilen kuvvetli antioksidan sayesinde kalbin kaslarını ve damarlarını da koruyucu etki gösterir. Her gün 1 adet acı biber yemeyi ihmal etmemek gerekir.