Kalbi koruyan sihirli besinler

Ölüm nedenleri arasýnda ilk sýrada yer alan kalp hastalýklarýndan korunmada bazý gýdalar mucizevi etkiye sahip. Ýþte faydalarý bilimsel araþtýrmalarla kanýtlanmýþ süper besinler.

Kalp saðlýðý için sarýmsak, pýrasa, domates, lahana, soðan çeþitleri ve havuç gibi sebzeler, kayýsý, çilek, karpuz, kavun, kýrmýzý üzüm ve elma gibi meyveler öncelikli olmak üzere hemen tüm sebze ve meyveler önemli bir yer tutar. Ceviz, keten tohumu ve soyalý ürünler baþta olmak üzere bademden yerfýstýðýna kadar yaðlý tohumlar, karabiberden kimyona kadar baharatlarda kalbin kalkaný görevini görürler. Ancak tereyaðý, yaðlý kýrmýzý et, kuyruk yaðý ve kaymak gibi yiyecekler tamamen kalp düþmaný olarak vücudu sinsice yer bitirirler.  Yaþamýn ileriki yaþlarýnda bypass olmanýn, damar saðlýðýnýn bozulmasýnýn temel nedeni bu hayvansal yað ve besinlerin düzenli olarak yenilmesi olarak araþtýrmalar açýkça göstermektedir.  Ancak balýk, hindi eti ve yumurta dýþýnda. Bu üç sihirli ana protein kaynaklarý kalbi yoran ve kalbe yük getiren saðlýksýz doymuþ yað asitlerinden zengin deðil tam tersine oldukça düþük miktarda içerir.

Yaþam uzatan proteinler

Araþtýrmalar düzenli olarak farklý çeþitte balýðý ýzgara, fýrýn veya buðulama þekli ile yemenin kalp krizinden damar saðlýðýný korumaya kadar oldukça önemli bir besin olduðunu gösteriyor. Bunun nedeni balýklarýn çoklu doymamýþ yaðlardan omega 3 adlý yað asidini içeriyor olmasý. Demir ve çinko mineralini de içeren hindi eti çoklu doymamýþ yaðlardan da zengindir. Üçüncü sihirli protein kaynaðý ise yumurtadýr. Yumurtanýn sarýsýný eriþkin kiþilerin haftada 3 kere yemesi kalp hastalýklarý açýsýndan oldukça koruyucudur. Yumurtanýn sarýsýnda lesitin ve omega 3 yað asidi bulunur. Yumurtanýn beyazýnda yað bulunmaz ve daha fazla aminoasit içerir. Bu nedenle omlet yaparken 1 adet yumurta sarýsýna 3-4 adet yumurta aký ekleyerek yapabilirsiniz.