Kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin kandaki oraný kalp saðlýðý hakkýnda bilgi veriyor. HDL oranýnýz yüksek olsa da LDL’nin yüksek seviyelerde olmasý kalp krizi için bir risktir.
Kalp saðlýðý ile ilgili en önemli konulardan biri kanda bulunan kötü huylu kolesterol adýyla bilinen LDL kolesterolüdür. Kanda toplam kolesterol diye bir ölçüm bulunmaz. Toplam kolesterol demek kan içinde bulunan LDL, HDL ve VLDL adlý üç çeþit kolesterolün toplam miktarýdýr. Damar saðlýðýný korumada bu üç farklý yoðunlukta ve farklý görevleri olan kolesterol çeþitlerinin dengesini korumak gerekir. Bu denge daha az VLDL ve LDL dediðimiz iki çeþit kötü huylu kolesterol olarak anýlan damara yað taþýyan ve damarýn saðlýðýný bozan kolesterolün düþük tutulmasý tam tersi görev yapan HDL yani iyi huylu kolesterolün yüksek seyretmesini saðlamak yönünde olmalýdýr. Toplumda klasik ama hatalý bir bilgi bulunur: ‘Toplam kolesterolüm ve LDL kolesterolüm yüksek ama iyi huylu olarak nitelendirilen HDL kolesterolüm de yüksek olduðu için benim kalp saðlýðým iyidir’ denilir. Bu tamamen bir diyet efsanesidir. LDL kolesterolün düþürülmesi HDK kolesterolün de yüksek seviyede tutulmasý gerekir. Kalp saðlýðýný korumaya yönelik Amerikan Kalp Birliði önerilerinde LDL kolesterolün eðer þiþmanlýk, kalp hastalýðý var ve sigara içiliyorsa çok zor bir hedef olan 70 mg/dL altýnda tutulmasý gerektiði bildirilmiþtir. 70 ile 100 mg/dL arasýna ise kabul edilebilir deðer olarak belirgin bir aralýk ile kalp saðlýðýný korumak için dikkatli olunmasý gerektiði uyarýsý verilmiþtir.
Kötü kolesterolü düþürmenin formülü
-LDL kolesterolü düþürmek için sigara içiyorsanýz, býrakmalýsýnýz. Ýçmiyorsanýz sigara dumanýna maruz kalmamalýsýnýz.
-Kýzartýlmýþ et, sebze yememelisiniz.
-Kuyruk yaðý, iþlenmiþ etlerde bulunan donmuþ yaðlar ve tereyaðý LDL kolesterolün yükselmesi için en tehlikeli yaðlar olduðunu unutmamalýsýnýz.
-LDL kolesterolün karaciðerde sentezlenmesini önlemenin tek yolu bol taze sebze ve meyveler, kurubaklagiller, tam tahýllý yani rafine edilmemiþ tahýllar ve fýndýk, fýstýk, badem ve ceviz gibi yaðlý tohumlar yemelisiniz.
-LDL’yi düþüren sihirli yiyecekler; yeþil mercimek, fýndýk, kuru erik, kuru siyah çekirdekli üzüm, elma, portakal, siyah taze üzüm, ýspanak, tatlý kýrmýzý biber, kuru ve taze soðan, nar ve taze ceviz.
-Sihirli etki yaratan içecekler ise; yeþil çay, açýk limonlu siyah çaydýr.
-Düzenli yapýlacak haftada en az 4 kere 30 dakikalýk aktiviteler de LDL kolesterolün kan seviyesinde azalmayý saðlar.