Kalbin en büyük düşmanı: LDL

Kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin kandaki oranı kalp sağlığı hakkında bilgi veriyor. HDL oranınız yüksek olsa da LDL’nin yüksek seviyelerde olması kalp krizi için bir risktir.

Kalp sağlığı ile ilgili en önemli konulardan biri kanda bulunan kötü huylu kolesterol adıyla bilinen LDL kolesterolüdür. Kanda toplam kolesterol diye bir ölçüm bulunmaz. Toplam kolesterol demek kan içinde bulunan LDL, HDL ve VLDL adlı üç çeşit kolesterolün toplam miktarıdır. Damar sağlığını korumada bu üç farklı yoğunlukta ve farklı görevleri olan kolesterol çeşitlerinin dengesini korumak gerekir. Bu denge daha az VLDL ve LDL dediğimiz iki çeşit kötü huylu kolesterol olarak anılan damara yağ taşıyan ve damarın sağlığını bozan kolesterolün düşük tutulması tam tersi görev yapan HDL yani iyi huylu kolesterolün yüksek seyretmesini sağlamak yönünde olmalıdır. Toplumda klasik ama hatalı bir bilgi bulunur: ‘Toplam kolesterolüm ve LDL kolesterolüm yüksek ama iyi huylu olarak nitelendirilen HDL kolesterolüm de yüksek olduğu için benim kalp sağlığım iyidir’ denilir. Bu tamamen bir diyet efsanesidir. LDL kolesterolün düşürülmesi HDK kolesterolün de yüksek seviyede tutulması gerekir. Kalp sağlığını korumaya yönelik Amerikan Kalp Birliği önerilerinde LDL kolesterolün eğer şişmanlık, kalp hastalığı var ve sigara içiliyorsa çok zor bir hedef olan 70 mg/dL altında tutulması gerektiği bildirilmiştir. 70 ile 100 mg/dL arasına ise kabul edilebilir değer olarak belirgin bir aralık ile kalp sağlığını korumak için dikkatli olunması gerektiği uyarısı verilmiştir.

Kötü kolesterolü düşürmenin formülü

-LDL kolesterolü düşürmek için sigara içiyorsanız, bırakmalısınız. İçmiyorsanız sigara dumanına maruz kalmamalısınız.

-Kızartılmış et, sebze yememelisiniz.

-Kuyruk yağı, işlenmiş etlerde bulunan donmuş yağlar ve tereyağı LDL kolesterolün yükselmesi için en tehlikeli yağlar olduğunu unutmamalısınız.

-LDL kolesterolün karaciğerde sentezlenmesini önlemenin tek yolu bol taze sebze ve meyveler, kurubaklagiller, tam tahıllı yani rafine edilmemiş tahıllar ve fındık, fıstık, badem ve ceviz  gibi yağlı tohumlar yemelisiniz.

-LDL’yi düşüren sihirli yiyecekler; yeşil mercimek, fındık, kuru erik, kuru siyah çekirdekli üzüm, elma, portakal, siyah taze üzüm, ıspanak, tatlı kırmızı biber, kuru ve taze soğan, nar ve taze ceviz.

-Sihirli etki yaratan içecekler ise; yeşil çay, açık limonlu siyah çaydır. 

-Düzenli yapılacak haftada en az 4 kere 30 dakikalık aktiviteler de LDL kolesterolün kan seviyesinde azalmayı sağlar.