Kalbiniz bayram yapsýn

Kurban Bayramý’nda kýrmýzý et deyince herkesin aklýna ‘Acaba kolesterolüm yükselir mi... Kolesterol düþürücü ilaç kullanýyorum onu etkiler mi... Acaba beslenmemden tamamen kýrmýzý eti çýkarsam mý” gibi sorular gelir. Yaðlý etlerin kolesterolü yükselttiði bir gerçek. Ancak sadece kýrmýzý et doðrudan kan kolesterolünü tek baþýna yükselten tek etmen deðildir. Ýþte sizlere aþaðýda kan kolesterol düzeyini arttýracak birçok etmeni sýralamak istiyorum. Eðer sadece kýrmýzý et yiyor ve aþaðýdaki kolesterol yükselten etmenleri yapmýyorsanýz kandaki kolesterolünüzün de yükselmesini beklememeniz gerekiyor. Ancak kolesterol yüksekliði yaþayanlar için de harika bir haberim var. Klinik araþtýrmalarýn sonuçlarý, diyette yapýlan deðiþikliklerle serum kolesterolünün, özellikle LDL kolesterolün düþürülmesinin, KKH riskini azalttýðýný gösteriyor. Kolesteroldeki yüzde 1 düþüþün hastalýk riskini yüzde 2 düþürdüðü hesaplanmýþtýr. Bu nedenle az kýrmýzý eti haftanýn 2 günü yemeliyiz. Böylece kýrmýzý etten vazgeçmeden kalbinizi zinde tutabilirsiniz. 

RÝSK FAKTÖRLERÝNÝ AZALTIN

-Sigara: Sigara içmek ya da sigara içilen ortamda bulunmak akciðer kanserinin temel nedeni olduðu kadar koroner arter hastalýðý için risk faktörüdür. 

-Hipertansiyon: Kan basýncýnda 1 mm Hg düþüþ, kalp hastalýðý riskini yüzde 2 ila 3 oranýnda azaltýr.

-Diyabet: Diyabetli bireylerin 10 yýllýk süre içinde ciddi kalp hastalýðýna yakalanma riski yüzde 15 ila 25 arasýndadýr. Kan þekerinin denetim altýnda tutulmasý koroner kalp hastalýðý riskini azaltýr.

-Stres: Stres kan basýncýný yükseltir. 

-C Reaktif Protein (CRP): Kanda CRP düzeyinin yükselmesi ateroskleroz belirtisi olarak kabul edilir.  Obez bireylerde CRP düzeyi yüksektir. Uygun zayýflama programý ve kolesterolün düþürülmesiyle CRP düzeyi düþer. CRP romatoid artirit gibi diðer kronik iltihabý hastalýklarda da yükselebilir. Bu durum CRP’nin KKH için bir neden olmaktan çok, hastalýðýn bir belirteci olduðunu düþündürmektedir.