Kalbiniz bayram yapsın

Kurban Bayramı’nda kırmızı et deyince herkesin aklına ‘Acaba kolesterolüm yükselir mi... Kolesterol düşürücü ilaç kullanıyorum onu etkiler mi... Acaba beslenmemden tamamen kırmızı eti çıkarsam mı” gibi sorular gelir. Yağlı etlerin kolesterolü yükselttiği bir gerçek. Ancak sadece kırmızı et doğrudan kan kolesterolünü tek başına yükselten tek etmen değildir. İşte sizlere aşağıda kan kolesterol düzeyini arttıracak birçok etmeni sıralamak istiyorum. Eğer sadece kırmızı et yiyor ve aşağıdaki kolesterol yükselten etmenleri yapmıyorsanız kandaki kolesterolünüzün de yükselmesini beklememeniz gerekiyor. Ancak kolesterol yüksekliği yaşayanlar için de harika bir haberim var. Klinik araştırmaların sonuçları, diyette yapılan değişikliklerle serum kolesterolünün, özellikle LDL kolesterolün düşürülmesinin, KKH riskini azalttığını gösteriyor. Kolesteroldeki yüzde 1 düşüşün hastalık riskini yüzde 2 düşürdüğü hesaplanmıştır. Bu nedenle az kırmızı eti haftanın 2 günü yemeliyiz. Böylece kırmızı etten vazgeçmeden kalbinizi zinde tutabilirsiniz. 

RİSK FAKTÖRLERİNİ AZALTIN

-Sigara: Sigara içmek ya da sigara içilen ortamda bulunmak akciğer kanserinin temel nedeni olduğu kadar koroner arter hastalığı için risk faktörüdür. 

-Hipertansiyon: Kan basıncında 1 mm Hg düşüş, kalp hastalığı riskini yüzde 2 ila 3 oranında azaltır.

-Diyabet: Diyabetli bireylerin 10 yıllık süre içinde ciddi kalp hastalığına yakalanma riski yüzde 15 ila 25 arasındadır. Kan şekerinin denetim altında tutulması koroner kalp hastalığı riskini azaltır.

-Stres: Stres kan basıncını yükseltir. 

-C Reaktif Protein (CRP): Kanda CRP düzeyinin yükselmesi ateroskleroz belirtisi olarak kabul edilir.  Obez bireylerde CRP düzeyi yüksektir. Uygun zayıflama programı ve kolesterolün düşürülmesiyle CRP düzeyi düşer. CRP romatoid artirit gibi diğer kronik iltihabı hastalıklarda da yükselebilir. Bu durum CRP’nin KKH için bir neden olmaktan çok, hastalığın bir belirteci olduğunu düşündürmektedir.