Kaldıkları yerden devam ediyorlar!

Takımlarımızın transferde kadrolarına kattığı önemli isimlerden sonra büyük merakla beklediğimiz Süper Ligimiz nihayet başladı. Ancak yapılan onca transfere rağmen sonuçları takımlar değil her zaman olduğu gibi yine hakemler belirledi!

TFF Başkanı Yıldırım Demirören yeni sezonda da MHK Başkanı olarak Yusuf Namoğlu ile devam kararı aldığında “TFF Başkanı kaosu seçti” diye bu sütunlarda yazdım! Üzülerek görüyorum ki, öngörülerimde yanılmadım ve bu sezon da bu MHK ile her hafta hakem hatalarını konuşuyor olacağız.

MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ne yazık ki bazı büyük ve güçlü kulüplerden korkuyor ve koltuğunu koruma uğruna bu kulüplerin lehine hata yapan hakem ve yardımcı hakemlere ceza veremiyor, hiçbir yaptırım uygulayamıyor! Bunu bilen hakemler de kararlarını buna göre veriyorlar!

Pazar gecesi Beşiktaş - Antalyaspor karşılaşmasında “ Dünya hakemi” Cüneyt Çakır’ın Beşiktaş lehine verdiği penaltı kararına bir bakın. Çakır tam olarak göremediği ve penaltı ile uzaktan yakından alakası olmayan bir pozisyonda Beşiktaş lehine çok rahat bir şekilde penaltı kararı verebiliyor. Aynı Cüneyt Çakır’ın Avrupa’da yönettiği maçlara bir bakın, bir tane bile böyle rastgele vermiş olduğu penaltı kararı göremezsiniz.

Nedeni ise çok açık! Cüneyt Çakır’ın UEFA’daki patronu Pierre Luigi Collina, FIFA’daki patronu Massimo Busacca, TFF’deki patronu ise Yusuf Namoğlu. Çakır’a yurt dışında not veren gözlemciler üst düzey maçlar yönetmiş olan eski FIFA hakemleri. Beşiktaş-Antalya karşılaşmasında kendisini başarılı bulup 8.3 gibi yüksek bir not veren gözlemcisi Ahmet İbanoğlu’nun ise hakemlik yaşantısında Beşiktaş maçı bile yönetmiş olduğunu hatırlamıyorum! Yani gözlemci de hakemden korkuyor.

Cüneyt Çakır çok iyi biliyor ki, eğer bir UEFA veya FIFA organizasyonunda Beşiktaş lehine verdiği gibi komik bir penaltı verirse oradaki gözlemcileri kendisine düşük not verirler ve patronları Collina ve Busacca da bunun hesabını fazlası ile sorarlar. Ne Dünya Kupası finallerine gidebilir, ne de Şampiyonlar Ligi’nde düdük çalabilir.

Ama aynı Cüneyt Çakır ve onun konumundaki hakemler, yine biliyorlar ki Türkiye’deki pek çok gözlemci ve MHK Başkanı Yusuf Namoğlu hem kendilerinden, hem de ligdeki güçlü takımlardan korkuyorlar.

Hakemler, özellikle de güçlü takımlar lehine hata yaptıklarında gözlemcilerinden yüksek not alabiliyor, bir sorun yaşamadan ertesi hafta tekrar maçlarına gidiyor, ayda dört maç yönetip maaşı ile birlikte yaklaşık elli bin lirayı ceplerine koyuyorlar!

İşte bu sorun çözülmez ise, yani hata yapan hakem ceza almaz, hem parasal hem de manevi olarak sıkıntı çekmezse, aynı kısır döngü içinde her hafta hakem konuları tartışılmaya devam edecek. Konyaspor ve Antalya gibi lobisi güçlü olmayan takımlara her hafta yenileri eklenecek!