Kalkýn ey ehl-i vatan diyen yeni sesi dinleyeceðiz

Dün bir toplantýyý izlerken nedense çekirdek çitleyen eþek heykeli ile övünenleri hatýrladým.

Cumhurbaþkaný Erdoðan dün "HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý Tanýtým Toplantýsý"nda, karamsarlýk fitnesi yayan muhalefete inat, Türkiye Yüzyýlý'nýn ufuklarý hakkýnda yeni bilgiler verdi.

Program öncesinde ekonomik yatýrýmlar içerisinde en büyük ölçeðe sahip 40 yatýrýmcýya teþekkür belgeleri takdim edildi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan; Savunma sanayinden otomotive, havacýlýktan insansýz sistemlere, kimyadan güneþ enerjisi hücrelerine, oldukça geniþ bir yelpazede kendi sektörlerinin lideri olan þirketlere bizzat teþekkür etti.

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý; yüksek teknoloji yatýrýmlarýnda Türkiye'nin, küresel bir cazibe merkezi haline gelmesine öncülük edecek.

Programla; yarý iletkenler, mobilite, yeþil enerjisi, ileri imalat, saðlýklý yaþam, dijital teknolojiler, haberleþme, uzay ve bu alandaki deðer zincirlerini geliþtirecek 30'un üzerindeki baþlýkta yatýrýmlara nitelikli destekler saðlanacak.

Elektrikli araçlar alanýnda üretim kapasitesini yýllýk en az 1 milyon adede çýkarmayý öngören 5 milyar dolarlýk teþvik paketi var.

Güncel üretim teknolojilerine dayalý en az bir endüstriyel ölçekli çip fabrikasýný ülkemize kazandýrmak için 5 milyar dolarlýk bir teþvik paketi devreye alýnýyor.

HIT-30 programýnda güneþ ve rüzgâr teknolojilerine yönelik iki ayrý çaðrý tasarlandý.

Güneþ enerjisinde paketin toplamý 2,5 milyar dolarý buluyor.

Rüzgâr enerjisinde ise kritik bileþenlerin ve deniz üstü türbinler gibi ürünlerin imalatýný desteklemek ve yerli bir rüzgâr enerjisi markasý inþa etmek hedefleniyor. Bu yatýrýmlar için ise toplamda 1,7 milyar dolarlýk kaynak ayrýlýyor.

AR-GE faaliyetleri bakýmýndan dünyanýn en büyük ilk 1000 firmasýnýn, ülkemizde kuracaðý yeni merkezlerin personel giderlerinin yarýsýný 5 yýl süreyle Türkiye karþýlayacak.

Özetle; dün ilan edilen altý çaðrý ile önemi gittikçe artan teknoloji alanlarýnda kalkýnma yolculuðumuza büyük katký saðlayacak en az 20 milyar dolarlýk özel sektör yatýrýmýnýn ülkemize kazandýrýlmasý hedefleniyor.

Cumhurbaþkaný Erdoðan Yüksek Teknoloji yatýrýmlarý konusunda dün açýklanan çaðrýlara ilaveten; "hiper ölçekli veri merkezleri, biyoteknolojik ilaçlar, yeþil hidrojen ve endüstriyel robotik sistemler olmak üzere dört baþlýkta daha çaðrýlarýmýzý çok kýsa süre içinde kamuoyuyla paylaþacaðýz" dedi.

Bilim ve teknolojide özel sektörü bu çapta devreye sokmak, Cumhuriyet tarihinin en büyük adýmlarýndan biridir. Atýn nalýna mýh yapamayan Türkiye'den, yüksek teknoloji sahibi, savunma sanayinde dünyanýn ileri ülkeleri ile yarýþan bir Türkiye'ye gelindi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmasýnýn bir yerinde çok anlamlý bir baðlantý kurdu:

"Küresel sistemin kökten sarsýldýðý kaostan ancak; güçlü durabilen, ayakta kalabilen, var olanýn üstüne koyabilen, kendi göbeðini kendi kesebilen ülkeler baþarýyla çýkma þansýna sahiptir.

"Türkiye olarak insanlýðýn gündeminde yer alan meselelere bu zaviyeden bakýyoruz. Onun için tam baðýmsýz Türkiye hedefi ile Türkiye Yüzyýlýný inþa etmek için her alanda yoðun bir çabanýn içindeyiz. Ne etrafýmýzda yaþanan çatýþmalar ne de 6 Þubat depremlerinin 104 milyar dolarý bulan faturasý bizi yolumuzdan alýkoymadý."

Ýsrail'in vahþetinden, soykýrýmýndan, Netanyahu'yu ABD Kongresinde 50 defa ayakta alkýþlayan zalimlerden þikâyetçiyiz.

Ama onlarla nasýl baþ edeceðiz?

Güçlenen, Türkiye Yüzyýlý ile çaðýna mühür basan, söz kesen Türkiye ile baþ edeceðiz...

Bunun için de bilim, fen, teknolojide binlerce ilim adamý, on binlerce mühendis, teknisyen ve çalýþanla, "kalkýn ey ehl-i vatan" diyen yeni sesi dinleyeceðiz.

Ýkide bir, "hayatta en hakiki mürþit ilimdir, fendir" diyen ama çekirdek çitleyen eþek heykeli ile hatýrladýðýmýz zaman tünelindeki Tek Parti hasreti çekenlerin sesine kulak vermeyeceðiz...