Meyvelerin tazesi ve kurutulmuþunun etkileri farklý olabilir. Kurutulmuþ meyveler ile hazýrlanan çaylar saðlýðýmýzýn korunmasýnda önemli katkýlar saðlýyor.
Kýrmýzý, mor, siyah ve diðer renkli meyveler taze ya da kurutulmuþ halde kalp saðlýðýnýn korunmasýnda önemli rol oynamakta. Doðadaki bu zengin renk çeþitliliði antosiyanin, flavonoit, prosiyanidin yapýsýnda fenolik bileþenler tarafýndan saðlanmakta.
Çalýþmalar gösteriyor ki...
Günümüzde fenolik bileþiklerin en dikkati çeken özelliði ise antioksidan etkileri.
Yani, vücudumuzu ve organlarýmýzý çevresel toksinler, stres, çeþitli kimyasallar gibi olumsuz etkenlerin yol açtýðý serbest oksijen radikallerinin yol açtýðý hasarlara karþý korurlar. Dolayýsýyla insan saðlýðýný tehdit eden en önemli saðlýk sorunlarý olan kalp hastalýklarý, kanser, organ hasarlarý, þeker hastalýðý, demans ve yaþlanma vd. geliþiminin önlenmesinde katký saðlayabileceði bilimsel olarak öngörülmekte. Bu bakýmdan taze ya da kurutulmuþ meyveler günlük beslenmemizin en önemli elemanlarý olarak kabul edilir. Meyveler kurutulma esnasýnda hücrelerin parçalanmasý nedeniyle, hücre içerisindeki fenolik bileþenler ile farklý hücrelerde bulunan enzimler temasa geçtiðinden daha farklý bir aroma ve etkinlik kazanmakta, tadý, lezzeti artmaktadýr. Mesela kemik ve eklem saðlýðýnýn geliþtirilmesi, baðýrsak iþlevlerinin düzenlenmesinde kuru erik meyvesi etkiliyken, taze erik meyvesinin bu tip etkisi bulunmamaktadýr. Ayrýca meyvelerdeki hücrelerin parçalanmasý nedeniyle içerisindeki fenolik bileþenler açýða çýktýðýndan vücutta daha yüksek yarar saðlayabilmekte. Diðer taraftan, taze meyveleri sadece belirli dönemlerde bulabilmek mümkün olurken, kurutulmuþ meyveleri dört mevsim bulabilirsiniz. Dolayýsýyla kurutulmuþ meyveler ile hazýrlanan çaylar saðlýðýmýzýn korunmasýnda önemli katkýlar saðlayabilmekte.
Kireçlenmeye romatizmaya...
Özellikle kuþburnu meyvesi ve bamya çiçeði (Doðrusu ‘karabamya’ olmalý) kalp sorunlarýnda etkinliði bilimsel olarak da ortaya konulan bitkilerin baþýnda gelmekte. Kalbinde aritmi olanlar için karabamya gerçekten etkin çözüm saðlayabiliyor. Kuþburnu meyvesi ise zengin C vitamini kaynaðý olmasýnýn yaný sýra taþýdýðý fenolik bileþikler (prosiyanidin) nedeniyle yüksek antioksidan etki göstermekte. Ayrýca iltihap giderici etkisi nedeniyle günümüzde romatizma, kireçlenme gibi eklem sorunlarda hastalarýn þikâyetlerinin ha
fifletilmesinde önemli katký saðlayabilmektedir. Bu iki bitkiyi karýþtýrarak hazýrlanabilecek bir çayý içmenizi öneririm. Kalp hastalýklarýnda önerilebilecek bir baþka meyve ise alýç meyvesidir. Alýç meyvesinin kan basýncýný düzenlediði bilimsel çalýþmalar ile de ortaya konulmuþtur.
“Meyveler, günlük beslenmemizin en önemli elemanlarý olarak kabul edilir.”