Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Kalp dostu kuşburnu ve bamya çayı

Meyvelerin tazesi ve kurutulmuşunun etkileri farklı olabilir. Kurutulmuş meyveler ile hazırlanan çaylar sağlığımızın korunmasında önemli katkılar sağlıyor.

Kırmızı, mor, siyah ve diğer renkli meyveler taze ya da kurutulmuş halde kalp sağlığının korunmasında önemli rol oynamakta. Doğadaki bu zengin renk çeşitliliği antosiyanin, flavonoit, prosiyanidin yapısında fenolik bileşenler tarafından sağlanmakta.

Çalışmalar gösteriyor ki...

Günümüzde fenolik bileşiklerin en dikkati çeken özelliği ise antioksidan etkileri.

Yani, vücudumuzu ve organlarımızı çevresel toksinler, stres, çeşitli kimyasallar gibi olumsuz etkenlerin yol açtığı serbest oksijen radikallerinin yol açtığı hasarlara karşı korurlar. Dolayısıyla insan sağlığını tehdit eden en önemli sağlık sorunları olan kalp hastalıkları, kanser, organ hasarları, şeker hastalığı, demans ve yaşlanma vd. gelişiminin önlenmesinde katkı sağlayabileceği bilimsel olarak öngörülmekte. Bu bakımdan taze ya da kurutulmuş meyveler günlük beslenmemizin en önemli elemanları olarak kabul edilir. Meyveler kurutulma esnasında hücrelerin parçalanması nedeniyle, hücre içerisindeki fenolik bileşenler ile farklı hücrelerde bulunan enzimler temasa geçtiğinden daha farklı bir aroma ve etkinlik kazanmakta, tadı, lezzeti artmaktadır. Mesela kemik ve eklem sağlığının geliştirilmesi, bağırsak işlevlerinin düzenlenmesinde kuru erik meyvesi etkiliyken, taze erik meyvesinin bu tip etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca meyvelerdeki hücrelerin parçalanması nedeniyle içerisindeki fenolik bileşenler açığa çıktığından vücutta daha yüksek yarar sağlayabilmekte. Diğer taraftan, taze meyveleri sadece belirli dönemlerde bulabilmek mümkün olurken, kurutulmuş meyveleri dört mevsim bulabilirsiniz. Dolayısıyla kurutulmuş meyveler ile hazırlanan çaylar sağlığımızın korunmasında önemli katkılar sağlayabilmekte.

Kireçlenmeye romatizmaya...

Özellikle kuşburnu meyvesi ve bamya çiçeği (Doğrusu ‘karabamya’ olmalı) kalp sorunlarında etkinliği bilimsel olarak da ortaya konulan bitkilerin başında gelmekte. Kalbinde aritmi olanlar için karabamya gerçekten etkin çözüm sağlayabiliyor. Kuşburnu meyvesi ise zengin C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra taşıdığı fenolik bileşikler (prosiyanidin) nedeniyle yüksek antioksidan etki göstermekte. Ayrıca iltihap giderici etkisi nedeniyle günümüzde romatizma, kireçlenme gibi eklem sorunlarda hastaların şikâyetlerinin ha
fifletilmesinde önemli katkı sağlayabilmektedir. Bu iki bitkiyi karıştırarak hazırlanabilecek bir çayı içmenizi  öneririm. Kalp hastalıklarında önerilebilecek bir başka meyve ise alıç meyvesidir. Alıç meyvesinin kan basıncını düzenlediği bilimsel çalışmalar ile de ortaya konulmuştur. 

“Meyveler, günlük beslenmemizin en önemli elemanları olarak kabul edilir.”