Saðlýklý beslenmek hayatýn lezzetlerinden vazgeçmek anlamýna gelmiyor. Poðaça, kek ve pasta gibi ikramlýklarý doðru malzemeyle yapýp ölçülü tüketirseniz hem kalbinizi hem de damak tadýnýzý koruyabilirsiniz.
Katý yaðlar hakkýnda özellikle beslenmenizde tereyaðý, kuyruk yaðý ve kremalar gibi kalp saðlýðýný tehlikeye atabilecek yaðlardan uzak durmanýzý özellikle belirtmiþtim. Bu tip yaðlarda kanda kötü huylu kolesterolü yükselten doymuþ yað asidi çeþitleri olduðu gibi trans yað asitleri de yüksektir. Bu da kronik kalp hastalýðý açýsýndan önemli bir risktir.
Ýþin sýrrý miktarýnda
Peki, hamur iþleri olan kek, börek, pasta çeþitleri, kurabiye ve poðaça gibi yiyecekleri hangi yaðlar ile yaparsak kalbimizi koruyabiliriz. Pasta, poðaça, kurabiye ve bisküvi türü yiyecekleri hazýrlarken yiyeceðin hem kalorisini hem de yað miktarýný arttýran birçok etmeni bir arada kullanýrsýnýz. Eðer kalp saðlýðýnýzý korumak istiyorsanýz hazýrladýðýnýz yiyeceðin yað çeþidine dikkat etmelisiniz. Pasta, kek, poðaça ve açma gibi yiyeceklerin kabarmasý ve gevreklik kazanmasý için yumurta, az yaðlý süt veya yoðurt ekleyin. Sývý ya da sürülebilir kase margarinlerden koyun. Zeytinyaðý ya da ayçiçeði yaðý kullanmak oldukça saðlýklý seçimdir. Eðer kilo kontrolünü korumak isterseniz kullanacaðýnýz yaðý mümkün olduðunca az kullanarak hamur iþi hazýrlamalýsýnýz.
Sütün az yaðlýsýný kullanýn
Sonuç olarak hamur iþlerinde yaðýn fonksiyonel kabartma, lezzet verme ve yiyeceðe kývam oluþturma dýþýnda kalp saðlýðýný da korumak adýna doymuþ yað ve trans yað asit içeriði çok yüksek olan tereyaðýný deðil sývý veya sürülebilir güvenilir markalarýn trans yað içermeyen kase margarinlerini, zeytinyaðý ve ayçiçeði yaðý gibi kalbe dost olan bitkisel sývý yaðlarý az miktarda kullanmanýzý öneririm. Ayrýca pasta, kek, poðaça ve börek gibi yiyeceklerde az yaðlý süt ve yoðurt gibi süt ürünlerini kullanmak hem kalori alýmýný azaltarak kilonuzu korumaya hem de az yaðlý beslenme ile kalp saðlýðýnýzý tehlikeye atmamaya neden olacaktýr.