Kalp dostu pasta yapmanın sırrı

Sağlıklı beslenmek hayatın lezzetlerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Poğaça, kek ve pasta gibi ikramlıkları doğru malzemeyle yapıp ölçülü tüketirseniz hem kalbinizi hem de damak tadınızı koruyabilirsiniz.

Katı yağlar hakkında özellikle beslenmenizde tereyağı, kuyruk yağı ve kremalar gibi kalp sağlığını tehlikeye atabilecek yağlardan uzak durmanızı özellikle belirtmiştim. Bu tip yağlarda kanda kötü huylu kolesterolü yükselten doymuş yağ asidi çeşitleri olduğu gibi trans yağ asitleri de yüksektir. Bu da kronik kalp hastalığı açısından önemli bir risktir. 

İşin sırrı miktarında

Peki, hamur işleri olan kek, börek, pasta çeşitleri, kurabiye ve poğaça gibi yiyecekleri hangi yağlar ile yaparsak kalbimizi koruyabiliriz. Pasta, poğaça, kurabiye ve bisküvi türü yiyecekleri hazırlarken yiyeceğin hem kalorisini hem de yağ miktarını arttıran birçok etmeni bir arada kullanırsınız. Eğer kalp sağlığınızı korumak istiyorsanız hazırladığınız yiyeceğin yağ çeşidine dikkat etmelisiniz.  Pasta, kek, poğaça ve açma gibi yiyeceklerin kabarması ve gevreklik kazanması için yumurta, az yağlı süt veya yoğurt ekleyin. Sıvı ya da sürülebilir kase margarinlerden koyun.  Zeytinyağı ya da ayçiçeği yağı kullanmak oldukça sağlıklı seçimdir. Eğer kilo kontrolünü korumak isterseniz kullanacağınız yağı mümkün olduğunca az kullanarak hamur işi hazırlamalısınız.

Sütün az yağlısını kullanın

Sonuç olarak hamur işlerinde yağın fonksiyonel kabartma, lezzet verme ve yiyeceğe kıvam oluşturma dışında kalp sağlığını da korumak adına doymuş yağ ve trans yağ asit içeriği çok yüksek olan tereyağını değil sıvı veya sürülebilir güvenilir markaların trans yağ içermeyen kase margarinlerini, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı gibi kalbe dost olan bitkisel sıvı yağları az miktarda kullanmanızı öneririm. Ayrıca pasta, kek, poğaça ve börek gibi yiyeceklerde az yağlı süt ve yoğurt gibi süt ürünlerini kullanmak hem kalori alımını azaltarak kilonuzu korumaya hem de az yağlı beslenme ile kalp sağlığınızı tehlikeye atmamaya neden olacaktır.