Araþtýrmalar gösteriyor ki; miristik asit denilen doymuþ bir yað çeþidi kalp hastalýklarýna yakalanmaya kesin olarak neden oluyor. Miristik asit en fazla kremada bulunur. Sütün yaðýndan elde edilen bol miristik asit içeren yaðlarý barýndýran kremayý pasta veya unlu mamüllerle beraber yemek, kalbe giden damarlarýn týkanmasýna neden olmaktadýr. Miristik asit kaymakta da bol miktarda bulunan tehlikeli bir yað asidi çeþididir. Krema ve kaymaktan sonra en fazla tereyaðýnda bulunur. Toplumumuzda çocukluktan baþlayan kaymak ve tereyaðý alýþkanlýðý Türkiye’nin hemen her yerinde bilinir. Bu yanlýþ bilgi doðrultusunda biz çocuklarýmýzý tereyaðý ile besledik cümlelerini duyarsýnýz. Aslýnda bu tür yað asitleri yaþamýn eriþkinlik dediðimiz 35-45 yaþlarýnda kendini gösterir. Bu tür yaðla beslenen kiþilerin kimi kan tahlilleri ile farkýnda ama önemsemeden yaþamýný sürdürürken kimileri de hiç saðlýk kontrolü yapmadýðýndan bu riskten haberdar bile olmadan yaþar. Erken yaþta gelen kalp krizlerinin büyük nedeni bu tür beslenmeyi yaþam tarzý haline getiren kiþilerin olduðunu belirtmeliyim. Miristik asit etlerin yaðlý kýsýmlarýnda, kuyruk yaðýnda, çedar ve rokfor peynirinde de bolca bulunur. Bu nedenle beslenmenizde kalbi bozan miristik asidi tamamen arýndýrýn.
Trans yað tehlikesi
Diðer bir yað asidi çeþidi olan ve sadece besinlerin piþirilmesi esnasýnda ya da üretimi sýrasýnda çýkan bir yað asidi çeþidi olan trans yaðlardýr. Artýk Amerikan Kalp Birliði trans yaðlarý en tehlikeli kalp düþmaný olarak belirtiyor. Yine tereyaðýnda bolca bulunan bu yað asidi, tüm þarküteri ürünlerinde etin iþlenmesi ile yapýlan besinlerde ve pastane ürünlerinde var. Gofretlerden tutun da tüm fýrýnlanmýþ ürün satan yerlerin size servis ettiði tuzlu kurabiyelere kadar geniþ bir besin grubunda trans yað asidine rastlamak mümkün. Trans yað asitleri kalbi vurduðu gibi kanser, diyabet ve obeziteye de neden olmaktadýr.
Kalbin diðer bir düþmaný tuzdur. Tuz damarlardaki basýncý arttýrarak damarýn bozulmasýný arttýrýr. Tuzu azaltýn ya da besin etiketini okuyarak bulabileceðiniz potasyum klorür tuzu tercih edin. Potasyum klorür içeren tuzlar tansiyonu yükseltmez ve kalbe giden damarlarý da yormaz. Alkol içmek kalp için diðer bir risktir. Fazla içimi yüksek tansiyon, kalp hastalýðý, bazý kanserlere direk neden olur.
Doymuþ yað içeren krema, kaymak ve tereyaðý, trans yaðlar, tuz ve alkol kalbi yorduðu gibi yaþam kalitenizi de düþürüyor. Hayat boyu saðlýk için bu besinlerden uzak durun.