Yazarlar

Selahattin DÖNMEZ

Selahattin DÖNMEZ

sdonmez@sdonmez.com

Kalp düşmanı besinler

Selahattin DÖNMEZ tüm yazıları

Araştırmalar gösteriyor ki; miristik asit denilen doymuş bir yağ çeşidi kalp hastalıklarına yakalanmaya kesin olarak neden oluyor. Miristik asit en fazla kremada bulunur. Sütün yağından elde edilen bol miristik asit içeren yağları barındıran kremayı pasta veya unlu mamüllerle beraber yemek, kalbe giden damarların tıkanmasına neden olmaktadır. Miristik asit kaymakta da bol miktarda bulunan tehlikeli bir yağ asidi çeşididir. Krema ve kaymaktan sonra en fazla tereyağında bulunur. Toplumumuzda çocukluktan başlayan kaymak ve tereyağı alışkanlığı Türkiye’nin hemen her yerinde bilinir. Bu yanlış bilgi doğrultusunda biz çocuklarımızı tereyağı ile besledik cümlelerini duyarsınız. Aslında bu tür yağ asitleri yaşamın erişkinlik dediğimiz 35-45 yaşlarında kendini gösterir. Bu tür yağla beslenen kişilerin kimi kan tahlilleri ile farkında ama önemsemeden yaşamını sürdürürken kimileri de hiç sağlık kontrolü yapmadığından bu riskten haberdar bile olmadan yaşar. Erken yaşta gelen kalp krizlerinin büyük nedeni bu tür beslenmeyi yaşam tarzı haline getiren kişilerin olduğunu belirtmeliyim. Miristik asit etlerin yağlı kısımlarında, kuyruk yağında, çedar ve rokfor peynirinde de bolca bulunur. Bu nedenle beslenmenizde kalbi bozan miristik asidi tamamen arındırın.

Trans yağ tehlikesi

Diğer bir yağ asidi çeşidi olan ve sadece besinlerin pişirilmesi esnasında ya da üretimi sırasında çıkan bir yağ asidi çeşidi olan trans yağlardır. Artık Amerikan Kalp Birliği trans yağları en tehlikeli kalp düşmanı olarak belirtiyor. Yine tereyağında bolca bulunan bu yağ asidi, tüm şarküteri ürünlerinde etin işlenmesi ile yapılan besinlerde ve pastane ürünlerinde var. Gofretlerden tutun da tüm fırınlanmış ürün satan yerlerin size servis ettiği tuzlu kurabiyelere kadar geniş bir besin grubunda trans yağ asidine rastlamak mümkün. Trans yağ asitleri kalbi vurduğu gibi kanser, diyabet ve obeziteye de neden olmaktadır.

Kalbin diğer bir düşmanı tuzdur. Tuz damarlardaki basıncı arttırarak damarın bozulmasını arttırır. Tuzu azaltın ya da besin etiketini okuyarak bulabileceğiniz potasyum klorür tuzu tercih edin. Potasyum klorür içeren tuzlar tansiyonu yükseltmez ve kalbe giden damarları da yormaz. Alkol içmek kalp için diğer bir risktir. Fazla içimi yüksek tansiyon, kalp hastalığı, bazı kanserlere direk neden olur.  

Doymuş yağ içeren krema, kaymak ve tereyağı, trans yağlar, tuz ve alkol kalbi yorduğu gibi yaşam kalitenizi de düşürüyor. Hayat boyu sağlık için bu besinlerden uzak durun.