Kalp saðlýðýnýzý kurban etmeyin

Araþtýrmalar, proteine dayalý aðýr bir öðün sonrasýnda kalp krizi geçirme riskinin artacaðýný gösteriyor. Bayramda beslenmenize çok dikkat ederek bu riski ortadan kaldýrabilir, bu süreci keyifle geçirebilirsiniz.

Ülkemiz için Kurban Bayramý’nda kesilen kurbanlýklarýn önemi büyüktür. Dini kurallarýn yerine getirilmesinin yaný sýra sofralarýn temel besin maddesini oluþturan etin uzun bir dönem tüketilecek olmasý anlamýna da gelir. Bu nedenle saklama, piþirme koþullarýna dikkat etmek gerekir. Kýrmýzý et biyolojik deðeri yüksek demir minerali, çinko, magnezyum, konjuge linoleik asit, kaliteli protein, doymuþ yaðlar ve niasin içerir. 100 gramýnda ortalama 250-300 kalori arasýnda enerji içeren etler; dana, koyun, kuzu olarak tüketilebilir.

Az suda haþlamak en doðrusu

Kýrmýzý et tüketimi ile ilgili çalýþmalar oldukça fazladýr. Kanýta dayalý çalýþmalar sýklýkla ve saðlýksýz piþirme tekniði ile piþirilen kýrmýzý et tüketenlerde kolon ve mide kanserine yakalandýklarý yönünde geliþmiþtir. Buna ek olarak yaðlý et tüketimi ile birlikte kan yaðlarýnda ve ürik asit düzeyinde artýþ olduðu bilinir. Bu nedenle kýrmýzý et tüketiminde sýklýk azaltýlýp haþlama öncelikli olmak kaydýyla, fýrýnlama ve ýzgara yöntemleri kullanýlarak piþirilmesi daha güvenlidir ve uzmanlarca önerilmektedir. Sýklýk açýsýndan haftada 2 kez tüketmek en saðlýklýsý. Piþirme suyu atýlmamalý, bu nedenle et az suda piþirilmeli. Etli sebze yemeklerine yað kullanmamak en saðlýklý yöntemdir.

En saðlýklý et yemeði örneði

Ýri kuþbaþý halinde doðranmýþ yaðsýz kýrmýzý etinizin kýsýk ateþte suyunun çekilmesini saðlayýn. Kýyýlmýþ kuru soðaný ve ince dilimler halinde kesilmiþ yeþil biberi piþen etin  üzerine ilave edin. Çok az karabiber ve tuz ile iyice piþirin. Küpler halinde kesilmiþ domatesle 2-3 dakika çevirin ve  ince kýyýlmýþ bol taze maydanoz ile servis edin.

Bayram süresince:

-Mutlaka 3 öðün yemek yiyin.

-Ýkramlardan küçük miktarlarda tüketin.

-Ziyaretlerde açýk çay tercih edin ve günde  bir fincan kahveyi geçmeyin.

-Þekerlemeler ve tatlýlardan uzak durun.

-Kebap, kuzu þiþ, pirzola gibi etleri yavaþ ve  düþük ýsýda piþirin. Mutlaka yanýnda çoban  salata veya taze nane-maydanoz tüketin.

-Kavurma, kýzartma gibi yaðlý etlerden uzak  durun.

-Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin.

-Günde 6-7 su bardaðý ýlýk su tüketin.

-Tatili deðerlendirerek bol fiziksel aktivite yapýn.

-Etlerin yanýna asitli, gazlý içecekler yerine  ayran-yoðurt-cacýk tercih edin.

-Etleri mutlaka az miktarda tahýllarla (kuskus, bulgur, esmer pirinç) ve bol taze sebze ile  yemeðe özen gösterin.