Kalp ve diyabetin ilacı Bezelye

Yumurta gibi yıllarca yasaklı listesinde kaldıktan sonra aklanan bezelyenin kalp-damar sağlığı ve diyabet üzerindeki güçlü etkisi olduğu kanıtlandı. Bezelyeden maksimum fayda sağlamak için bu sebzeyi diri pişirin. 

Nişastalı sebze olduğu için bugüne kadar diyette yasaklanan bezelye aklandı. Düşük glisemik indeksli bir sebze olarak kan şekerini de yükseltmediği kanıtlanan bezelyenin içerisindeki kumestrol adlı bileşiğin kalbi koruduğu ortaya çıktı. Bezeleyenin kan şekeri üzerine etkilerini araştıran araştırmalarda; içerisinde yüksek oranda diyet liflerinin olması nedeniyle eskiden inanılan yanlış bilgilerin aksine kan şekerini dengeleyici özelliğinin olduğu açıklandı. Hatta içerisinde kompleks yani sindirim sisteminden yavaş geçen türden karbonhidrat içerdiğinden dolayı nişastalı sebze olarak bilinse de kan şekerine etkisinin çok az olduğu belirlendi. Araştırmayara göre bezelyeyi et, tavuk veya balık gibi yemeklerde beraber yemek diyabeti daha etkin kontrol altına alıyor. Uzmanlar bezelyeyi çok pişirmeden yani hafif diri tüketmenin kan şekerini yükseltmeme açısından çok önemli olduğunun altını da çiziyor.

Güçlü detoks etkisine sahip

B1, B2, folik asit, kolin ve B6 vitaminleri açısından zengin olan bezelye, kalp hastalıklarından korunmak için gerekli  olan bu vitaminleri de dengeli bir şekilde içeriyor.  Araştırmacılar haftada en az 3 kere 2 kase çiğ bezelye tüketmenin önemimi vurguluyor.  Kalbin ve diyabetin dostu olan bezelyenin içerdiği antioksidanlar sayesinde de kanser savar etkileri var. Ferulik ve kafeik asit gibi güçlü antioksidanları içeren bezelye, kaliteli bitkisel protein kaynağı olması nedeniyle vücudun kanser yapıcı yabancı maddelerini temizleyici özelliği bulunuyor. Bezelyeyi taze olarak salatalara ekleyebilir, zeytinyağlı yemeğini yapabilir, buharda et çeşitlerinizin yanına garnitür olarak hazırlayabileceğiniz gibi en fazla çorbalarda kullanabilirsiniz. Bugün sizlere hem bu kış aylarında hastalanmamak hem de çok düşük kalori olduğu için hızlı kilo vermenize yardımcı olan bezelye çorbasından hem öğle hem akşam yemeğinden önce birer tabak içmenizi önereceğim. 

Hızlı kilo verdiren bezelye çorbası: Bir kase taze bezelye, 1 pırasa, yarım kök rezene, 2 küçük boy domates, 1 küçük boy kuru kırmızı soğan, 4 diş sarımsak, 1 küçük boy kırmızı tatlı biber, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile düdüklü tencerede pişirilir. Karışım daha sonra rondodan geçirilerek servis edilir.