Kamilla Seidler Bolivya’nýn en iyi kadýn þefi Ýstanbul’da

- Sizce dünya mutfaðý da erkek egemenliðinde mi?

Dünya sadece mutfak konusunda deðil, ne yazýk ki bir çok konuda erkek egemenliðinde. Kendi aramýzda eþitlik ve ortak saygý geliþtirene kadar da bütün meslekler erkek egemenliðinde görünmeye devam edecek. 

- Mutfak dünyasýnda kadýn, hem de ödüllü bir kadýn þefsiniz, zorluklarý var mý?

Erkek gibi hissetmeyi bilmediðim için buna cevap vermem çok zor. Ama kendi tarafýnýzdan baktýðýnýzda bir fikriniz vardýr. 

- Türkiye’de kadýn þef olmak bazý ülkelere göre daha zor. Verdiðiniz cevap belki de bir çok kadýna ýþýk tutacak.

Bu soru fazla cinsiyetçi, yorum yapmak istemiyorum.

- O halde Manq’a’ dan bahsedelim. Yaptýðýnýz iþi sosyal sorumluluk projesine dönüþtürmüþsünüz. Manq’a nasýl doðdu?

Manq’a, zor durumdaki gençlere daha iyi fýrsatlar oluþturabilmek için çaba harcayan birçok kiþi tarafýndan farkedilen bir proje. Onlarla gerçekten gurur duyuyorum. Ayný zamanda bu fýrsatý deðerlendirip kendi hayatlarýný daha iyi þartlara ulaþtýran birçok Bolivyalý ve Kolombiyalý insanla da gurur duyuyorum. Asýl zor iþi baþaran onlar aslýnda, ben deðilim. Bu güzel projeyle ilgili daha detaylý bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirler. 

- ABD, kurtlar sofrasý. Dünyalar kadar þef ve TV starý arasýndan büyük bir ödül, kutlarým. Bu baþarýnýn sýrrý  sizce nedir?

Aslýnda bir sýrrým yok, her zaman muhteþem bir takýmým oldu, doðru ürünlere ulaþabildim, piþirirken dürüst davranýyorum, katký maddesi kullanmýyorum yani. Misafirleri þýmartacak mükemmel bir servis ekibinin restoranýmda bulunmasý anahtar gerekliliklerden diyebilirim. Tabii ki rakamlarla uðraþan çok baþarýlý bir yönetim ekibinin desteði ve yaptýðýmýz iþlerle ilgili iletiþim kurabilmek de hayati önem taþýyor. Sahip olduðumuz tanýnýrlýðý aslýnda bir ekip olarak kazandýk. 

- Yemeklerinizi nasýl tanýmlarsýnýz? En çok kullandýðýnýz malzemeler neler?

Malzeme ve tatlara sadýk kalýyorum. Birbirini rahatsýz edecek çok fazla malzeme kullanmýyorum ve servisi akýcý tutabilmek için tabaklama sýrasýnda her þeyi sade tutmaya çalýþýyorum. Favori malzemem yok yani. 

- Bir malzemenin iyi bir yemek olabilmesi için hangi aþamalara ihtiyacý var? 

Öncelikle malzemenin anlaþýlmasý ve üzerinde çalýþýlmasý gerekiyor. Sonunda mutfak ekibi onun piþmesi için en ideal yolu bulduðunda ancak bir yemeðe dönüþebilir. Olayýn ana karakteri olmasa da vazgeçilmezi diyebileceðimiz bir nokta da baþka malzemeleri ön plana çýkarmak. Bence her aþçýnýn takip ettiði çok farklý bir yemek yapma süreci var. Ve baþkalarýnýn bu konudaki algýlarýný uygulamak da çok zor. Bu zaman içinde geliþtirebileceðiniz çok kiþisel bir þey. 

Uluslararasý Gastromasa Konferansý, yýldýzý parlayan þefleri aðýrlamaya devam ediyor. Bu yýl konferans Haliç Kongre Merkezi’nde 2 Aralýk’ta gerçekleþecek. Konferansa gelen isimler, belki de idealleri peþinde yürüyen genç þeflerimize yeni fikirler vererek ilham kaynaðý olacak. Ýþte bu kiþilerden biri de güçlü yapýsýyla Bolivya mutfaðýnýn parlayan yýldýzý, þef Kamilla Seidler!

Kamilla Seidler, Venezuela doðumlu. San Pellegrino’nun her yýl düzenlediði ‘Dünyanýn En Ýyileri’ listesinde 2016 yýlýnda Latin Amerika’nýn ‘En Ýyi Kadýn Þefi’ seçildi. Bu liste yemek dünyasýnda birçok kiþi için önemli bir referans kaynaðý.Kamilla, Bolivya’daki gastronominin Yeni Kuzey Avrupa’daki en önemli temsilcisilerinden biri olarak anýlýyor. Bolivya La Paz’da bulunan Gustu isimli restoranda avantgarde yemekler yapýyor. Gustu ise ‘Dünyanýn En Ýyi Restoraný’ seçilen Noma’nýn kurucu ortaðý Claus Meyer ve Melting Pot Vakfý’nýn, 2013 yýlýnda yeni bir Bolivya gastronomik hareketi baþlatmak amacýyla açtýðý bir restoran. Kamilla, genç ve idealist bir þef olarak restoranýn þefliðini yapýyor. Bir taraftan da Manq’a isimli projeyle de tüm Bolivya halký için bir anlamda öncülük ediyor. Manq’a, yerel ürünleri öne çýkarmayý hedefleyen, genç Bolivyalýlar için yeni fýrsatlar oluþturma amacý güden bir eðitim programý. Gençler için istihdam ve gelir oluþturan yenilikçi bir eðitim modeli. Restoranýn çikolata tatlýsý çok meþhur. Buharlý fýrýnda piþirdiði ve köpüksü bir kývamda hazýrladýðý bu tatlýyý tatmak için gidenler oluyor. Onun için çikolata, mutfaktaki en lüks malzemelerden biri. Bu tatlýsýný, yemeði sonlandýrmak için çocukluk anýlarýna dokunan keyifli bir son dokunuþ olarak yorumluyor. Kamilla ile projelerini ve mutfaðýný konuþtuk. Aslýnda biraz da aldýðý en iyi kadýn þef ödülünden yola çýkarak, mutfaðýn kadýnlar için zor köþelerini konuþmak da istemiþtim ama bu sorularýmý hoþ karþýlamadý. Ýlk bakýþta mutfak dünyasý erkeklerin egemenliðinde gibi görünüyor. 

Bencil ve açgözlü olmazsak dünya deðiþir

- Yemekle dünyanýn deðiþebileceðine inanýyorsunuz. Yemeðin gerçekten böyle bir gücü var mý? 

Hepimizin birleþerek, yemek aracýlýðýyla dünyayý deðiþtirmesi aslýnda Claus Meyer’in Eritme Potasý Kuruluþu’nun (Melting Pot Foundation) ön kuramý gibi. Eðer üretim zincirine saygý gösterirsek, çiftçilere adil ücretler ödersek, yetenekli gençlere gastronomi eðitimi verip misafirleri restoranda yemek yeme ve tüketici olarak seçimlerinin önemi konusunda bilgilendirirsek, gýda satýn alma detaylarýnýn önemini anlamalarýný saðlarsak dünyayý deðiþtirebiliriz. Þöyle ki; hepimizin yemek yemeye ihtiyacý var ama dünyayý deðiþtirmek için bu iþe hep birlikte el atmamýz ve bencilliði ve açgözlülüðü býrakmamýz da gerekiyor.