Hükümetin Doðu - Güneydoðu’da kamu düzeninin ihlal edildiðine dair bir gerçeði tespit etmesi önemli, kamu düzenini saðlamanýn en öncelikli konu olduðuna karar vermesi daha da önemli.
Bölgeden, kamu düzeni ihlalinin, hatta Baþbakan’ýn baþ danýþmaný Etyen Mahcupyan’ýn ifadesiyle kamu düzenini örgütün denetlediði gerçeðinin göstergesi olacak sayýsýz haber akýyor.
Ve bu yeni deðil.
Belki de bir baþka tespitin, kamu düzeni ihlalinin hangi tarihte baþladýðý konusunda yapýlmasý lazým.
Belki de bir baþka tespitin, kamu düzeninin hangi alanlarda ihlal edildiðine dair yapýlmasý lazým. Yani bir tür “Ýhlal sayýmý” gerekiyor. Böyle bir sayým kamu düzeni ihlalinin vahamet boyutunu görme imkaný verecektir. Ve belki de böyle bir sayým, kamu düzeni ihlalinin epeyce bir zamandýr görmezden gelindiði, küçümsendiði sonucunu ortaya çýkaracaktýr.
6-7 Ekim olaylarý, bölgede kamu düzeninin nasýl kontrolden çýkabileceðini gösteren akut bir kriz olayýdýr, asýl bölgeyi o noktaya sürükleyen alt yapýda vahameti tespit önemlidir.
Kamu düzeni ihlalindeki vahametin boyutlarý görüldü ise sýra onu yeniden saðlamanýn nasýl olacaðýna gelecektir.
Belli ki devlet adýna tanýmlanan ihlal, bölgedeki “Derin KCK örgütlenmesi”nin ürünüdür. Bu, Mahcupyan’ýn ifadesiyle devleti ikinci plana düþürecek boyutlara varmýþ ise, yani “paralel KCK yapýlanmasý”, nerede ise devletin birimlerini paralel hale getirmiþ ise ortada çok ciddi bir sorun var demektir.
Nasýl baþedilecektir bu derin yapýlanma ile?
Bu derin yapýlanma daðýlacak mýdýr, daðýtýlacak mýdýr ya da HDP bünyesinde legalize edilerek herhangi bir sivil toplum boyutuna mý indirgenecektir? Nedir gerçekten KCK yapýlanmasýnýn kamu düzenini ihlal etmeyecek bir çerçeveye indirgenmesi? Devletin ve örgütün bu konuda bir projesi var mýdýr?
KCK yapýlanmasýnýn kamu düzenini ihlal etmeyecek bir niteliðe dönüþtürülmesi noktasýnda iki ihtimal söz konusu olabilir:
Bir: Öcalan’la, HDP ile ve geniþ anlamda örgütle görüþmelerle bu sonucun temini. Böyle bir sonuca varmak için, öncelikle söz konusu çevrelerin, bu yapýnýn kamu düzeni açýsýndan kabul edilemezliðini kabul etmesi gerekiyor. Örgüt ise silahlý yapý sona erse bile, geride KCK gibi bir organize gücün kalmasýný planlýyor. Çünkü örgütün siyasi gücünün, bu örtülü tehdit odaðýna dayandýðý biliniyor. Örgüt KCK’yý gönüllü olarak daðýtmayý kabul etmediði takdirde ne olacak?
Ýki: Devletin her türlü meþru güvenlik tedbirlerini devreye sokarak, kamu düzenini ikame etmesi durumu. Tabiatýyla bunun içine hukuki tedbirler de girecek, zecri (zorlayýcý) tedbirler de. Kamu düzeni denilen þey, her an yaþanan iklim demektir ve takvime baðlanmasý mümkün olmayan þeydir. Yani þu anda orada kamu düzeni var mý, yok mu, orada yaþayan vatandaþlar, özgürce nefes alabiliyor mu, alamýyor mu meselesidir. Bu açýdan bakýldýðýnda, orada silahlý yapýnýn ve ona baðlý derin odaklarýn bulunduðu her an, kimya bozucu bir durumun varlýðýný gösterir. Çözüm sürecinin baþladýðý tarihten bu yana, devlet adýna silahlý gruplara ve onun derin uzantýlarýna yönelik güvenlik denetiminin bulunmadýðý dönem, kamu düzeni ihlalinin en tepe noktalara ulaþtýðý dönemdir. Onun da zivesi, 6-7 Ekim olaylarýdýr.
Yani 6-7 Ekim olaylarý, devlete “Siz güvenlik ihmali yaparsanýz bir gün böyle bir durumla belki daha kötüsü ile karþýlaþabilirsiniz” ikazýný yapmýþtýr.
Tabii, devletin güvenlik tedbiri adýna bazý giriþimlerde bulunmasý demek, diyelim falanca yerde vergi alýmý yapan adamý tutuklamasý, falanca yerde mahkeme kuran adamý yakalamasý, bunlarý KCK örgüt yapýlanmasý ile yargýlamasý anlamýna gelebilecektir. Bu durum, örgüt cenahýnda nasýl bir tepki doðuracaktýr? Bu, Öcalan’la - örgütle görüþmelerin tepe-taklak olmasý anlamýna mý gelecektir?
6-7 Ekim olaylarý sonrasýnda Hükümet adýna yapýlan açýklamalar, daha çok “Sokaða çaðýrdýnýz, öyleyse kamu düzenine riayeti saðlamak da sizin göreviniz” türünden beyanlarla HDP’yi muaheze eder niteliktedir. Ancak özellikle Yalçýn Akdoðan’ýn, “Kamu düzenine riayet edilmezse...” diye baþlayan deðerlendirmelerinde“Devletin kasýrga gibi eseceði, ezip geçeceði” gibi ifadeler yer alýyor.
Doðrusu, devletin kamu düzenini saðlamaya yönelik bir proje geliþtirmesi zamaný gelmiþ ve geçmektedir. Çünkü bölgede örgüte boyun eðmeyen insanlar için hayat son derece zorlaþmýþtýr ve sýk sýk buna dair imdat çýðlýklarý yükselmektedir. Mahcupyan’ýn dediði þey gerçekse... cümlenin gerisini getirmek istemiyorum.