Ýstanbul’da dibe yakýn olan kýsmý saymazsak 650 milyon metreküp kullanýlabilir su kaldý. Günde yaklaþýk 2, 2,5 milyon metreküp su harcýyoruz.
Þu kadar günlük suyumuz da var diyemiyoruz zira yaz aylarýnda buharlaþmayla kaybedeceðimiz oran da var. Büyükþehir Belediyesi bugüne kadar ciddi yatýrýmlar yaptý, dünkü basýn toplantýsýnda Bakan Eroðlu ve Baþkan Topbaþ’ýn söylediði gibi yeni yatýrýmlar da geliyor.
Silifke civarýnda zeytin hasadýnda yüzde 40 civarýnda bir düþüþ bekleniyor. Çukurova Bölgesi’nde buðdayýn çimlenmesi için acil ve düzenli yaðýþa ihtiyacýmýz var. Ege’de Mendres Havzasý’ndan tutun da Þanlýurfa Suruç’a kadar bir sürü yerde yaðmur bekliyoruz.
Peki bu ve benzeri vakalarda gazetecilik nerede baþlýyor? Harika bir tartýþma konusu ve ayný zamanda bir sürü olayda örneðini gördüðümüz bir vaka bu.
***
Ýçme suyundan baþlayalým... Allah korusun, kuraklýk sürer de su iyice azalýnca mý baþlar gazetecilik? Ya da yerel seçimler yaklaþýyorken siyasi bir tartýþma konusu mu yapýlmalý su meselesi? Bu iki örneði de yaþayacaðýz önümüzdeki günlerde göreceksiniz ama doðrusu ve asýl önemli olan kamu faydasý bu mu? Mesela el yýkama suyunu rezervuarlarda da kullanan sisteme geçen kaç iþ yeri var Ýstanbul’da ya da bunu teþvik edecek uygulamalar var mý?
Yahut susuz çalýþan pisuarlar havalimanlarý baþta olmak üzere bize ne kadar tasarruf saðlar acaba diye hesap yapmak mümkün mü? Bitti mi derseniz bitmedi, fotoselli ya da sensörlü bataryalar da su tüketimimiz için çare olabilir mi? Vatandaþ için gazetecilik kavramýný iþte tam da bu noktada hatýrlamak gerekiyor.
Türkiye’de tüm buzdolaplarý 3A denilen ve daha az enerji harcayan buzdolaplarýna dönüþse, tükettiðimiz elektrikten yüzde 5-6 oranýnda tasarruf edeceðiz, vatandaþ da daha az elektrik faturasý ödeyecek. Hadi ondan geçtim, buzdolabýný güneþ gören yerde olmazsa daha az elektrik harcar, su ýsýtýcýlarýnýn en yüksek watt’lýsýný tercih ediyoruz ya, ikisinin suyu ýsýtma süresi arasýndaki fark saniyelerle ölçülüyor ama tüketim çok fark ediyor. Merkez medyada bu bilgilere rastlamazsýnýz ama bir yerde 2 saat elektrikler kesilse hemen büyük haber yapýlýr.
***
Kuraklýk ve ayný oranda zararlý olan düzensiz, þiddetli yaðýþlar tüm dünyanýn derdi. Küresel ýsýnmanýn sonuçlarýndan biri bu yaþadýðýmýz. Kuru fasulyenin fiyatýný Arjantin’deki kuraklýk üzerinden konuþurken dönüp kendi ülkemize ve yapabileceklerimize de bakmak gerekiyor.Ama tüm dünyanýn yaþadýðý sorunlarý bile iç siyaset meselesi haline getiren bir yapýmýz var, deðiþmiyor. O yüzden de kamu yararýna gazeteciliðin altýný bir kez daha çizmek gerekiyor...