Obeziteyle birlikte diyet kitaplarý ve çeþitleri giderek artýyor. Bunlardan biri de kan gruplarýna göre beslenme þekli. Fakat fazla kiloya ek olarak mide hastalýðý veya diyabeti olan A grubu kana sahip farklý iki bireyin beslenme programýnýn ayný olmasý düþünülemez.
Obezite vücutta aþýrý yað depolanmasý ile ortaya çýkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizmasý bozukluðudur. Obezitenin prevelansýndaki artýþla beraber, diyet kitaplarýnýn sayýsýnda da dramatik bir artýþ meydana gelmiþtir. Bunlardan birisi de son yýllarda çok konuþulan kan grubuna göre beslenmedir. Bu modele göre kan gruplarýnýn ortaya çýkmasýnda temel etkenin tüketilen yiyecekler olduðu öne sürülerek kilo kaybý amacýyla kan grubuna göre diyet önerilmektedir. Bu yaklaþýma göre örneðin A grubu taþýyýcýsýysanýz, zengin çeþitlilikte düþük yaðlý besinler olan sebze ve tahýl dengesini saðlamalýsýnýz der. Bu grubun kilo vermesini destekleyen besinler arasýnda soya ürünleri ve sebze bulunduðu iddia edilmektedir. Obezite var olmaya baþladýðýnda kronik ve ilerleyen bir durum haline gelir. Dolayýsý ile obezitenin týbbi beslenme tedavisinde asýl göz önünde bulundurulmasý gereken bireyin genetik yatkýnlýðý, bu hastalýða eþlik eden diðer hastalýklar ve biyokimyasal kan parametreleridir. Obeziteye ek olarak mide hastalýðý veya diyabeti olan A grubu kana sahip farklý iki bireyin beslenme programýnýn ayný olmasý mümkün deðildir. Ayný zamanda bu tip popülar diyetlerdeki baþka problem de makro ve mikro besin ögesi yetersizliklerine baðlý saðlýk sorunlarý olarak gündeme gelmektedir.
Saðlýklý zayýflamak için
USDA 2010’da yayýnladýðý Diyet Rehberi’nde obezitenin önlenmesi için tam tahýllar, sebze, meyve, süt ve süt ürünleri, bitkisel yaðlar ile deniz ürünlerinin tercih edilmesini, kuyruk yaðý, rafine besinler, sodyum ve þeker eklenmiþ besinlerin ise azaltýlmasýný önermektedir.