Kan ve gözyaşıyla yıkanmış topraklar: SOÇİ!

Olimpiyatların amacı nedir? İnsanlar ve ülkeler arasında barış ve kardeşliğin güçlenmesi. Çağdaş Olimpiyatların “babası” olarak anılan Fransız Baron Pierre de Coubertin, spordaki rekabetin gerçek savaşların önüne geçebileceği düşüncesinden yola çıkarak 1892’de Paris’de, Sorbonne Üniversitesinde çağdaş Olimpiyatları dünyanın gündemine oturtmuştu. Olimpiyatlar her dört yılda bir yapılmakta yıllar yılı...

Önümüzdeki kış olimpiyatları 2014’de Rusya’nın Soçi kentinde yapılacak. UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde bulunan, alt yapı yetersizlikleri herkesçe bilinen Soçi’nin seçilmesi insanları şaşırttı. önceleri.  Ama Rusya “Geleceğe Açılan Kapı” deyişiyle kolları sıvadı, yüz milyon dolarlık bir uluslararası tanıtımla Soçi’nin olimpiyatlara hazırlanması için kolları sıvadı.

Kaç kişi bilir, kimler hatırlar Çerkes soykırımını?  Kimler ellerini açıp Allah’a dua eder burada katledilmiş yüz binlerce insanın ardından, Çerkeslerin dışında ama, Soçi Çerkesya’nın baş kentiydi bir zamanlar. Ne var ki, bu gün mumla arasanız bir tek Çerkes zor bulursunuz kentte. Madem Çerkesya’nın baş kentiydi, o zaman niye Çerkes yok? Tabi bu gerçek, salt Soçi değil bütün Kuzey Kafkasya için geçerli neredeyse. Ne oldu üç milyon Çerkes’e? Ne olacak ya öldürüldü ya da sürüldü!!

Bakınız, Soçi’ dev bir mezarlıktır! Kentin de bulunduğu bölgede akıllara ziyan bir sürgün ve soykırım yaşandı. Üstüne üstlük olimpiyatlar bu soykırımın 150. yıl dönümünde yapılacak!

Yaklaşık üç yüz yıl süren Kafkas-Çarlık Rusya savaşları sonunda bir millet bire kırıldı; neredeyse yer yüzünden silindi. Kalanların bir bölümü, başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere rüzgarlara savruldu. Sürgün edilenlerin çoğu da gerek açlık, hastalık gerekse de peşlerini bırakmayan Ruslar’ca öldürüldü. Çarlık Rusya’nın işgal ettiği bu topraklara yönelik Rus deyişi, “Çerkessiz Çerkesya” idi. Öyle de oldu. Çerkes yurduna Ruslar yeleştirildi. Böylece nüfus dengesi kalıcı bir biçimde Ruslardan yana ağırlık kazandı. Bu gün, Suriye’de devam eden ve yüz binin üstünde insanın katledildiği iç savaştan kaçan Çerkeslerin Kafkasya’ya dönmek istemelerine, Moskova kesinlikle izin vermiyor; bir yanda ayırım yapmaksızın kapılarını katliamdan kaçanlara açan Türkiye öte yandan Çerkesler’in cehennem ateşinde kavrulmalarına, 150 yıl sonra bile göz yuman bir Rusya! İnsanlık bir yanda insafsızlık öte yanda.

Olimpiyat Köyünün yapıldığı yerin adı tarihte Kbaada’dır. Savaşlardan sonra, 1864’te “Krasnaya Polyana” olarak değiştirildi. Ne demek Krsayana Polyana? Kızıl Çayır! Çerkeslerin kanlarıyla sulanmış kızıla boyanmış bu topraklarda 21 Mayıs 1864 tarihinde Ruslar bir zafer yürüyüşü yaptı; Soçi ve Kuzey Kafkasya’nın sonsuza kadar Rus toprağı olduğunu açıkladı. Bölgenin asıl sahibi Wubıhlar tümüyle yok edildi!

Büyük bir hızla Soçi’de yapılan inşaatların altından insan kemikleri çıkmakta! Kemiklerin bir müzede saklanması yolunda Moskova’ya yapılan sayısız başvuru yanıtsız kaldı ne yazık ki. Çerkeslere, başında Fatiha okuyabilecekleri, simgesel bir mezar bile çok görüldü. Nasıl bir korku salmıştır Rusların yüreğine ki Çerkesler, 150 sonra bile Çerkes dendi mi renkten renge girmekteler.

Şimdi, ne Rusya ne de olimpiyat yetkilileri 2014 yılında Soçi’de düzenlenecek Kış Olimpiyatlarının “insanlar ve devletler arasında kardeşiliğe hizmet” edeceğiöne süremez. Rusya’nın kendi geçmişinin üzerine sünger çekmek istemesini anlayalım dedik de, Çerkeslerin belleğinden 150 yıl öncenin soykırımını nasıl silip atacaksın? Rusya “Geleceğe Açılan Kapı” deyişini dünyaya ilan etmeden önce geçmişe bir kapı açmalıydı. Kimse umursamasa da, Çerkes milletinin tarihine 2014 Soçi Olimpiyatları bir kara leke olarak geçecektir.