Kan yükünü taþýmak

Daðlýca’da 16 askerin kalleþçe bir kundaklama ile þehit edilmesine yanarken, bu defa Iðdýr’da 14 polisin þehadeti yakýyor yürekleri. 

Kanlý örgüt her gün bir kalleþ cinayete imza atýyor.

Kimi yerleþim yerleri adeta bomba üstünde oturuyor.

Örgüt adeta dinamit yüklemiþ koca bölgeye. Nerede hangi ölçekte bir patlama olacaðý ve kaç insanýn hayatýna son vereceði bilinemiyor.

Ülke çapýnda kan yükü taþýnamaz hale geliyor.

Sözün bittiði yer, ne ise, iþte onu yaþýyoruz ülke olarak.

Herkesin durduðu yeri sorgulamasý kaçýnýlmaz.  

Ýþ, siyasi hesabý çoktan aþmýþ durumda. Kan yükü herkesin omuzlarýný çökertecektir.  

Özellikle “Erdoðan karþýtlýðý” ile her türlü mel’aneti normal görmeye, hatta teþvik etmeye teþne olanlara diyorum, bu kan yükü sizin de yüreðinizi boðar.

Dün Cumhuriyet gazetesinde Orhan Bursalý, çok hayati tespitler yaptý. Dilerim önce Cumhuriyet’in yayýn yönetmeni ve editörleri okur ve bir vicdan sorgulamasý yaparlar. Çünkü en çok onlar ölümlerden “Erdoðan karþýtlýðý rantý” üretme çabasýndalar.

Orhan Bursalý “HDP ile PKK yol ayrýmýnda mý?” baþlýklý yazýsýnda bir yandan HDP’yi muhasebe zeminine çekmeye çalýþýrken diðer yandan da HDP ve PKK’ya kredi açanlarý sorgulamýþ oluyor. Ýþte o deðerlendirmelerden bir bölüm:

1- Uzun zamandýr yazýyorum, ordunun siyaset üzerindeki vesayetine karþý çýkanlar, bir baþka silahlý güç olan PKK’nin siyaset üzerindeki vesayetine karþý çýkmýyorlar. PKK adeta kutsanýyor. Tutumlarý þöyle: Ya “haklý” þartlarýný kabul et bu savaþ bitsin (yani istediklerini ver ve kurtul), ya da savaþýn kurbanlarýna katlan... (Aptal solcu tutum). PKK safýndakiler soruyor ikide bir: “Adam niye daða çýktý, derdi olmasaydý daða çýkar mýydý, 30 yýldýr daðda savaþýyor, ona kulak verilmeden bu sorun çözülmez...”

2- Barýþ istiyor ama PKK savaþýný arka planda kutsuyor. “Savaþý durdur”, TSK’ye yönelik bir çaðrý imajý veriyor sadece. Yürüsene PKK’ye karþý da! Eþit mesafe koysana! Hayýr bu yok. Çünkü PKK her zaman haklý! “Silahlý savaþ” miti, sadece katmerli karþý þiddete yol açar. Þu mu umut ediliyor: Asker öldürüle öldürüle millet sonunda iktidara karþý ayaklanacak, AKP yýkýlacak... Sorun da bitecek.

Bizim aydýn olamamýþlarýn, yaptýklarý her þey fos çýkmýþtýr. Her zaman iktidarý güçlendirmiþ sözde “entelektüellerin” bugüne kadar arkalarýnda inþa edebildikleri adam gibi bir “solcu yapý” olmadýðý için, þimdi de bir kötülük daha yapýyorlar.

3- Askere çaðrý yapýyor, boþuna ölüyorsun diye... Bu çaðrý bile tarihsel baþarýsýzlýðýn nedenini gösterir. Ama öte tarafta, Kandil’in gençleri ölüme göndermesi onu hiç ilgilendirmez. O “haklý dava için ölüm” mü? Kaç bin PKK’li veya Kürt yurttaþ vurulup düþtü bu ülkede, bir hesabýný kitabýný yapar mýsýn? Onlarýn analarý ana deðil mi, ocaklarýna kor düþmüyor mu?

4- Kürt siyaseti yasal ve güçlü bir parti inþa etti, HDP. Temelini PKK attý ama meselenin parlamentoya çekilmesi, yasal zeminde tartýþýlmasý ve çözüm bulunmasýna yol açar diye Türkler de umutlandý. Parti kýsmen PKK “denetiminde”. Parti içinde bir kýsým yönetim, PKK siyasetlerinin sopasý/uygulayýcýsý olmayý istemiyor. Demirtaþ yer yer PKK’nin savaþýna karþý sözler söylüyor, ama süreç PKK ile HDP’yi önemli bir yol ayrýmýna doðru hýzla sürüklüyor. Bu kaçýnýlmaz gidiþ gibi: HDP ya tamamen sivil siyaset olarak var olacak ya da bunca emek yok olacak.”

Bursalý, yazýsýnýn sonunda çözüm süreci esnasýnda örgütün bölgeye askeri yýðýnak yapmasý karþýsýndaki gafleti de eleþtiriyor. Üslup sorunlu da olsa o eleþtiri de haklý.

Hani derler ya, herkesin þapkasýný önüne koyup düþünmesi gereken zamandayýz.

Terör yeniden Türkiye’nin ayaðýndan aþaðý çekme operasyonu halinde devreye sokulmuþ bulunuyor.

Kanaatimce Erdoðan da düþünmeli, “Erdoðan karþýtlarý” da.

Bu kanlý oyunu bertaraf etmekle yükümlüyüz.

Erdoðan’la hesaplaþýlýyor. Hesaplaþma, Türkiye’ye bedel ödetmeye kadar uzanýyor. Bunun için içeride ve dýþarýda kullanýlan enstrümanlar var. Terör de o enstrümanlardan biri. Erdoðan’ý vuracaksa terörü bile tolere edenlerin medyada arzý endamý gözleniyor.

Kan yükleniyor Türkiye’nin omuzlarýna.

Bu yükten acilen kurtulmalýyýz.

***

Hüseyin Gülerce’ye hoþ geldin: 40 yýllýk dostumdur. Ýyi gazetecidir. Ýyi yazardýr. Star için kazançtýr. Yazmasý Türkiye için kazançtýr. Selamlýyorum. Hayýrlý olsun.