GÜNÜMÜZDE beslenme araþtýrmalarý kanser ile beslenme arasýnda iliþki olduðunu gösteriyor. Ölümcül sonuçlar doðurabilen hastalýða saðlýksýz yaþam koþulu, aktivite yapamama, kimyasallara maruz kalma ve genetik olarak yatkýnlýk gibi geniþ bir faktör grubunun etkilediði kesinleþti. Bilimsel araþtýrmalarýn ýþýðýnda kanseri tetikleyebilen besinleri sýralayalým.
- Alkol kanseri tetikliyor. Az miktarda bile olsa alkol kanserojen etki gösteriyor. Alkolün neden olduðu kanserler aðýz boþluðu, larinks, özefagus ve karaciðer kanserleridir. Alkol kullanýmý yanýnda sigara içimi de varsa kanser riski, her biri için 5 kat iken, 25 kata çýkýyor.
- Aflatoksinler yer fýstýðý, kuru baklagiller, yaðlý tohumlar ve tahýllarda bulunur ve hepatosellüler kanser tetikçisidir. Besinlerin nem oraný düþük, kuru ve hava alan depolarda saklanmasý aflatoksin oluþumunu önler.
- Kanserden sadece bir yiyeceði yiyerek korunmak veya tedavi olmak mümkün deðildir. Kanserden korunmak için az miktarda balýk, et ve tavuk, her gün yumurta, az yaðlý az miktarda peynir ancak bol taze sebze, meyve, tahýl ve kurubaklagilleri bol yemek, düzenli fiziksel aktivite yapmak ve en önemlisi de uygun aralýklarla kanser taramasý yaptýrmak gerekir.
- Aþýrý tuzlanmýþ yemeklerin fazla tüketil-mesi, çocuklar dahil her yaþ grubunda nazofarinks kanseri riskini ve yetiþkinler- de mide kanseri riskini arttýrýyor.
Dikkat! Konserveden tümör çýkabilir
- Yaðlý ve yaþlý hayvan etlerinde, tuzlanmýþ veya tütsülenmiþ ya da nitrit ve nitrat eklenmiþ etlerde, salam, sosis, sucuk ve hamburger gibi hazýr gýdalarda kanser yapýcý kimyasallar daha çok biriktiðinden kanser oluþma riski fazladýr. Nitrat ve nitrozamin gibi maddeler, salam, sosis, konserve et ve balýk gibi besinlerde koruyucu katký maddesi olarak kullanýlýr. Ayrýca gübrelerdeki yüksek nitrat nedeniyle bitkisel besinler kirlenebilir. Ýçme sularýnda da nitrat bulunabilir. Çið ya da piþmiþ besinler, uzun süre oda sýcaklýðýnda bekletildiðinde nitrat içeriði artar. Nitrat, nitrit kanserojen bir madde olan nitrozamine dönüþür. Neredeyse bütün gýdalarýn bazý proteinlere sahip olmasý ve bunlarýn asitli mide ortamýndan geçmek zorunda olduðu gerçeði düþünüldüðünde vücutta nitrozaminin oluþmasý kaçýnýlmazdýr. Asitli ortamlar nitrozamin oluþumuna katkýda bulunurken C vitamini ise nitrozamin oluþumunu engeller.