Çevre koþullarý, beslenme ve yaþam biçimi gibi birçok faktör çeþitli kanser türlerinin geliþmesinde baþrolde. Bu faktörlerden bazen sadece birinin bile varlýðý vücudu kansere karþý açýk hale getiriyor. O nedenle her tür kanserde farklý beslenme önerisi koruyucu veya tedavi edici etki gösterebiliyor. Risk faktörlerini iyi bilirsek, kanserden korunmak için önlem alabiliriz.
-Kilolu veya obez olmak: Þiþmanlýk yemek borusu, baðýrsak, böbrek bezi kanserleri için ciddi risk faktörüdür. Menopoza girmiþ kadýnlarda da meme ve rahim kanserinin sýk görülmesini saðlar. Bu nedenle obeziteden korunmak lazým.
-Alkol tüketimi: Aðýz boþluðu, gýrtlak, yutak, yemek borusu, karaciðer ve meme kanseri riskini arttýran ciddi bir etkendir. Az alkol alýmý dahi bu kanser türleri için direk kanser etkisi yaratacak kadar tehlike yaratabiliyor.
-Sigara içmek: Akciðer kanseri için kesin riskler arasýnda. Dünya Saðlýk Örgütü sigara içmemenin önlenebilir kanser koruyucu en etkin faktör olduðunu bildiriyor. Ayrýca taze meyve ve sebze tüketimi sigara ile oluþan toksinlerin atýmýný hýzlandýracaðý için mutlaka günde en az 400 gram kadar yenmeli.
-Aflatoksinler: Karaciðer kanseri için risk faktörüdür. Baharat, tahýl, kurubaklagillerdeki küfler kanserin vücuda hýzla yayýlmasýný saðlar.
-Kýrmýzý et ve et ürünleri: Baðýrsak kanseri riskini arttýran birincil faktördür. Kýrmýzý eti ayda bir haþlama olarak yemek gerekir.
-Tuz ve tuzlu yiyecekler: Mide, yutak ve gýrtlak kanseri için en önemli faktörlerden biridir. Tuzu sofralardan kaldýrmalý, tuzlanmýþ tüm yiyecekleri azaltmalýsýnýz.
-Sýcak yiyecek seçimi: Aðýz boþluðu, gýrtlak ve yemek borusu kanserinden sorumludur. Yiyeceklerinizi oda sýcaklýðýnda yiyin.
-Hayvansal yaðlar ve saðlýksýz piþirme yöntemleri: Mide, baðýrsak kanseri için ciddi risk faktörüdür. Kýzartma veya çok yüksek sýcaklýkta piþirme kanser bleþiklerinin de vücuda alýnmasýný saðlar.