Kanser savaþçýsý besinler

Amerikan Kanser Araþtýrma Enstitüsü kanser oluþumunu engelleyen, tümörle savaþan besinlerin listesini yayýmladý. Ýþte vücutta bozulan hücre yapýsýný tamir eden antioksidan içerikli besinler...

Vücuttaki hücrelerin bozulmasýna neden olan saldýrganlara ‘serbest radikaller’ denir.  Serbest radikaller, vücudun enerji üretimi gibi doðal süreçlerinde oluþabileceði gibi, saðlýksýz çevre koþullarýyla da baþ gösterebilir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaþarak, hücrelerin zarar görmesine, parçalamasýna ve yaþlanmasýna engel oluyor. Vücutta oluþan hasarlarý engelleyerek vücudun baðýþýklýk savunmasýný arttýrýyor. Oksidatif stres denilen, hücreleri anormalleþtiren ve tümör oluþumunda rol oynayan zararlý maddeler ancak antioksidanlar tarafýndan uzaklaþtýrýlabiliyor. Taze sebze, meyve ve tahýllardaki farklý antioksidanlar birbirleri ile etkileþtikleri zaman vücut için maksimum oranda yararlýlýk saðlýyor. Amerikan Kanser Araþtýrma Enstitüsü’ne göre, günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek kanser riskini yüzde 20 azaltýyor. Ýþte en iyi antioksidan kaynaklarý...

-Yaban mersini, çilek, böðürtlen, karadut: Kalp hastalýklarýný ve kanseri önlemeye yardýmcý. Yapýlan araþtýrmalar çilek, ahududu ve böðürtlende bulunan ellagic asitin kanserojen maddelerle savaþma özelliðine sahip olduðunu bildiriyor. Bazý çalýþmalar, yaban mersininin, düþünme ve anlama bozukluklarýný geciktirebileceðini öngörüyor.

-Kýrmýzý üzüm: Antioksidanlarýn en yoðun olduðu bölüm üzümün çekirdekleri ve kabuðudur. Ýçerdiði resveratrol ve kuersetin gibi güçlü antioksidanlar sayesinde kandaki pýhtýlaþmayý önleyip kalp saðlýðýna iyi geliyor.

-Soðan ve sarýmsak: Ýçeriklerinde bulunan sistein maddesi kalp saðlýðýný koruyor ve kolesterol seviyesini dengeliyor.

-Çay: Ýçerisinde kuersetin ve kateþin adý verilen çok güçlü antioksidanlar vardýr. Yeþil çay daha az iþlem gördüðü için siyah çaya oranla daha fazla antioksidan madde içerir. Ancak her ikisi de içinde bulunan flavanoidler sayesinde C vitamininden yaklaþýk 20 kat daha etkilidir. Son yýllarda yapýlan çalýþmalar; yeþil ve siyah çayýn kalp saðlýðýna iyi gelerek, yüzde 10-20 oranýnda felç riskini önlediðini bildiriyor.

-Havuç ve diðer sarý sebzeler: Karoten ailesinin bir üyesi olan beta-karoten adlý antioksidan deposudur. Özellikle akciðer, yemek borusu ve mide kanserlerini önlemede yardýmcýdýrlar.

-Tam tahýllýlar: Bulgur, esmer pirinç, tam tahýllý kahvaltýlýk gevrekleri içerisinde antioksidan görevi gören E vitaminini barýndýrýyor. E vitamini Alzheimer gibi düþünsel hastalýklara iyi geliyor vücudun baðýþýklýk sistemini güçlendiriyor.

-Domates: Beta karoten ailesinden likopen içeren domatesin, kanserle savaþmada ve göz bozukluklarýný gidermede yardýmcý olduðu düþünülüyor. Yapýlan bazý araþtýrmalar, daha fazla domates tüketen erkeklerin prostat kanserine yakalanma oranlarýnýn daha düþük olduðunu bildiriyor. Domatesi piþmiþ halde yemek, içerisindeki antioksidanlarýn vücut için daha kullanýlabilir olmasýný saðlýyor.