Kanserden korunmanýn pratik formülü

Günlük yaþam tarzý, tükettiðimiz besinler, piþirme yöntemleri kanserle savaþta doðrudan etkili. Aslýnda formül kolay: Alkol ve sigaradan uzak durun, sebze ve meyve aðýrlýklý beslenin.

Kanser oluþumunda beslenme alýþkanlýklarýnýn etkisi, tartýþýlmaz bir gerçek. Yapýlan araþtýrmalar; kanser oluþumuna beslenmenin etkisinin yüzde 30 ile yüzde 70 arasýnda olduðunu gösteriyor. Kanser oluþumuna destek veren faktörler arasýnda birkaçýna deðinmekte yarar var.

-Þiþmanlýk; özellikle meme, kalýn barsak ve kan kanserleri ile iliþkilidir. Yaðlý besinlerin aþýrý alýnmasý, beraberinde kanserojen etki gösteren maddelerin alýnmasýný getirir. Tam tersine sebze ve meyve tüketiminin az olmasý da, beraberinde daha az miktarda antioksidan (kansere karþý koyana maddeler) madde alýnýmýný engeller.

-Piþirme yöntemleri; kýzartma, kavurma ve tütsüleme gibi piþirme yöntemleri kanserojen maddelerin oluþumuna destek saðladýðýndan dolayý, kanser oluþumunda etkilidir. Bu nedenle,  fýrýnda piþirme, ýzgara yapma  ve haþlama gibi piþirme yöntemleri en saðlýklý yöntemlerdir.

-Katký maddeleri; Besinlerin raf ömürlerini arttýrmak ve renklendirmek amacýyla kullanýlan katký maddelerinin aþýrý alýmý vücutta kanser hücrelerinin oluþumunu tetiklemektedir. Örneðin, sucuk, salam ve sosislerde renk koruyucu olarak kullanýlan nitrit ve nitratýn aþýrý alýmý kanser oluþumuna  destek saðlamaktadýr.

-Alkol ve sigara; özellikle karaciðer, aðýz ve gýrtlak kanseri oluþumunda etkisi var.

Vitaminlerden destek alýn

kanserojen maddelerle savaþan birçok vitamin var. Antioksidan A vitamini (karatenoidler), C ve E vitaminlerinin yetersiz miktarlarda alýnmasý kanser hücrelerinin oluþmasýnda bir etkendir. Bunlarýn yanýnda; B1 vitamini, B2 vitamini ve pantotenik asit vitaminleri de kanserin önlenmesi için gerekli diðer yardýmcý vitaminlerdir. Yeþil yapraklý sebzeler; karatenoidler, E vitamini, C vitamini, demir, folik asit ve posalý maddeler açýsýndan zengindirler. Kurubaklagiller ise; B vitaminleri, bakýr, molibden, demir ve posalý maddeler açýsýndan zengin besinlerdir.  Kanserin önlenmesinde; kükürtlü maddeler yönünden zengin olan karnabahar, pýrasa, lahana, sarýmsak, soðan ve enginarýn ayrý bir yeri bulunmaktadýr. Ayrýca lahana, karnabahar, pýrasa ve yeþil soðan, E ve C vitaminleri açýsýndan da zengin besinlerdir.