Kayýsý ve kiraz, içerdikleri bileþenlerle kanserle savaþan iki meyve. Amerikan Kanser Konseyi’nin araþtýrmalarýna göre kiraz, tümör hücrelerini geriletiyor, kayýsý ise akciðer ve kolon kanserini önlüyor.
KÝRAZ vücudu enfeksiyonlardan koruyan, yaþlanmayý önleyen kanser karþýtý birçok saðlýklý bileþkeleri içerir. Kirazdaki kanserle savaþan öðelerin arasýnda kuersetin olarak adlandýrýlan flavonoid’in (kiraza rengini veren madde) yaný sýra ellajik asit ve perillil vardýr. Yapýlan çalýþmalar, kuersetin’in kanser karþýtý güçlü bir öðe olduðunu gösteriyor. Ayný zamanda önemli iltihap karþýtý etkilerde göstermektedir ki kuersetin’i alerji ve astým için en önemli besin maddesi listesi içine alan en önemli þey de iþte budur.
Günde bir kase yiyin
Ellajik asit ise çok önemli bir anti kansorejendir. Amerikan Kanser Konseyi, ellajik asidin vücutta normal hücrelerde deðiþime neden olmaksýzýn kanser hücrelerinin hücre ölümüne sebep olduðunu bildiriyor. Bu madde virüs ve bakteri karþýtýdýr. Kirazdaki diðer bir bileþim de perillil alkoldür. Her ne kadar nasýl bu etkiyi býraktýðý kesin olarak bilinmiyor olsa da perillil alkol ve metabolitlerinin tümör geliþimini engelleyebildiði görülmektedir. Hayvan deneklerde bu etkisini pankreas, mide, kolon, deri ve karaciðer kanserinde göstermiþtir. Yapýlan araþtýrmalarda günde bir kase kiraz tüketmenin kan ürik asit seviyesini yüzde on beþ oranýnda düþürdüðü görülmüþ.
Riski % 41 düþürüyor
Kayýsý temelde düþük kalorili, lezzetli, küçük ve güneþ tarafýndan renklendirilen bir besin deposudur. A vitamini, potasyum ve fitosterol denilen saðlýklý bileþikleri içerir. Kayýsýda ayný zamanda antioksidan betakriptokzantin bulunur ki bunun akciðer ve kolon kanseri riskini azalttýðý düþünülmektedir. Bazý araþtýrmalarda, beta kriptokzantinin akciðer kanseri riskini yüzde 30’dan daha fazla, arterit riskini de yüzde 41 oranýnda azaltabildiði ispatlanmýþtýr. Beta kriptokzantininn emilimi için, diyetinizde biraz yað bulunmasý þarttýr. Çünkü týpký diðer karetenoitler gibi beta kriptokzantin de yaðda çözülür. Kuru kayýsý da kurutma ile suyu çekildiðinden meyve þekeri açýsýndan daha zengindir. Dolayýsýyla kalorisi de yüksektir. Ýyi bir beta karoten ve A vitamini kaynaðýdýr.