Kansere karşı ilaç gibi savaşan

Kayısı ve kiraz, içerdikleri bileşenlerle kanserle savaşan iki meyve. Amerikan Kanser Konseyi’nin araştırmalarına göre kiraz, tümör hücrelerini geriletiyor, kayısı ise akciğer ve kolon kanserini önlüyor.

KİRAZ vücudu enfeksiyonlardan koruyan, yaşlanmayı önleyen kanser karşıtı birçok sağlıklı bileşkeleri içerir. Kirazdaki kanserle savaşan öğelerin arasında kuersetin olarak adlandırılan flavonoid’in (kiraza rengini veren madde) yanı sıra ellajik asit ve perillil vardır. Yapılan çalışmalar, kuersetin’in kanser karşıtı güçlü bir öğe olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda önemli iltihap karşıtı etkilerde göstermektedir ki kuersetin’i alerji ve astım için en önemli besin maddesi listesi içine alan en önemli şey de işte budur.

Günde bir kase yiyin

Ellajik asit ise çok önemli bir anti kansorejendir. Amerikan Kanser Konseyi, ellajik asidin vücutta normal hücrelerde değişime neden olmaksızın kanser hücrelerinin hücre ölümüne sebep olduğunu bildiriyor. Bu madde virüs ve bakteri karşıtıdır. Kirazdaki diğer bir bileşim de perillil alkoldür. Her ne kadar nasıl bu etkiyi bıraktığı kesin olarak bilinmiyor olsa da perillil alkol ve metabolitlerinin tümör gelişimini engelleyebildiği görülmektedir. Hayvan deneklerde bu etkisini pankreas, mide, kolon, deri ve karaciğer kanserinde göstermiştir. Yapılan araştırmalarda günde bir kase kiraz tüketmenin kan ürik asit seviyesini yüzde on beş oranında düşürdüğü görülmüş.

Riski % 41 düşürüyor

Kayısı temelde düşük kalorili, lezzetli, küçük ve güneş tarafından renklendirilen bir besin deposudur. A vitamini, potasyum ve fitosterol denilen sağlıklı bileşikleri içerir. Kayısıda aynı zamanda antioksidan betakriptokzantin bulunur ki bunun akciğer ve kolon kanseri riskini azalttığı düşünülmektedir. Bazı araştırmalarda, beta kriptokzantinin akciğer kanseri riskini yüzde 30’dan daha fazla, arterit riskini de yüzde 41 oranında azaltabildiği ispatlanmıştır. Beta kriptokzantininn emilimi için, diyetinizde biraz yağ bulunması şarttır. Çünkü tıpkı diğer karetenoitler gibi beta kriptokzantin de yağda çözülür. Kuru kayısı da kurutma ile suyu çekildiğinden meyve şekeri açısından daha zengindir. Dolayısıyla kalorisi de  yüksektir. İyi bir beta karoten ve   A vitamini kaynağıdır.