Vejetaryen beslenme biçiminin saðlýklý yaþama katkýsý büyük. Araþtýrmalara göre sebze ve meyve aðýrlýklý beslenmek kanser, kalp hastalýklarý ve diyabetten koruyor.
Yeme düzeninizde az miktarda kýrmýzý et yenilmesi metabolik sendrom, diyabet, kalp hastalýklarý ve kolon kanser baþta olmak üzere birçok hastalýklara karþý koruyu etki gösterir. Son araþtýrmalar kýrmýzý et ve diðer hayvansal yiyecekleri daha az tüketmenin kardiyometabolik riskleri ve ileride oluþabilecek kalp hastalýklarýný düþürdüðünü de bildiriyor. Vejetaryenlik bilim dünyasýnda da diyet örüntüsünde birçok hayvansal yiyecekleri yememeye baðlý B12 ve D vitamini, kalsiyum, demir, çinko mineralleri ve omega 3 yað asidi açýsýndan yeterli alým saðlanamayacaðý risklerini taþýdýðýndan kontrollü uygulanmasý gereken bir beslenme sistemi olarak deðerlendiriliyor.
Metabolizmayý koruyor
ABD’li uzmanlar 10 yýlý aþkýn sürede 180 bin kadýn-erkeði kalp, diyabet, kanser ve metabolik sendrom açýsýndan deðerlendirdi. Vejetaryen kiþilerin beslenmelerinde saðladýklarý bol diyet lifi, vitamin ve mineraller, antioksidan bileþikler ile çok az süt - yoðurt - yumurta yediklerinden neredeyse doymuþ ve trans yað asidi vücutlarýna almadýklarý için hiçbir hastalýk risklerinin olmadýðý, tüm kan sonuçlarýnýn ise normal olduðu görüldü. Vejetaryen olmayan grupta metabolik sendrom ve kalp hastalýðý yaygýn olmakla beraber fazla doymuþ yað asidi tüketmeye baðlý olarak kolonda bol poliplerin olduðu bulundu. Bu önemli kapsamlý araþtýrmada; vejetaryenlerin 10 yýl süre ile kilo almadýklarý ancak fazla hayvansal yiyecek tüketen kiþilerin 10 yýl içinde 5-9 kg alarak þiþmanlýk düzeylerinin arttýðý bildirilmiþtir. Araþtýrmada asýl çarpýcý sonuç vejetaryen olmayanlarýn böbrek tarama testlerinde böbreði besleyen damarlarda deformasyon ve kanamalarýn olduðu tespit edilmiþtir.
Sýký vejetaryenlik tehlikeli
Sýký vejetaryenlik ise riskli bir beslenme sistemidir. Ancak aþýrý hayvansal yiyeceklerle beslenme düzenini oluþturmakta risklidir. Genelde daha az miktarda beyaz et, yaðsýz süt ve süt ürünleri ve yumurta yiyip, bol taze sebze-meyve, tahýl, kurubaklagil ve kuruyemiþlerle beslenmek saðlýðý kronik hastalýklar yönünden koruyucu etki gösterdiði gerçektir.