Çeþitli kanser türleri ve özellikle de lösemide doðru besin takviyesiyle kilo kaybýnýn önüne geçmek, tedavinin seyrini deðiþtiriyor.
Kanser hastalarýnda kilo kaybý baþlamadan ve malnütrisyon (beslenme yetersizliði) bulgularý görülmeden hastanýn beslenmesini kontrol altýna alýnmasý gerekir. Lösemi tedavisinin sonucunda aðýz ve dil yaralarý, aðýz kuruluðu ve yutkunma zorluðu yaþanabilir. Bu dönemin minimum zararla atlatýlmasý için bilinçli bir beslenme programý uygulanmasý gerekir. Ýþtahsýzlýk olduðunda dahi, sabah kahvaltýsýnda besin tüketimi daha kolay olur. Bunu iyi deðerlendirip, kahvaltýda taze sýkýlmýþ meyve sularý, yumurta, peynir, bal, pekmez ve ekmek tüketebilirsiniz. Ekmek seçiminiz tam tahýllýlardan yana olmalýdýr. Beyaz ekmek, pastane ürünleri ve fýrýn mamullerinden kaçýnmak gerekir. Antioksidanlar, hücrelerin zarar görmesini ve anormalleþmesini önlerler. Bu nedenle iyi bir antioksidan kaynaðý olan yeþil çayý kahvaltýda tercih edebilirsiniz. Kahvaltýdan sonra iþtah durumunuz iyiyse, 1 avuç kýrmýzý üzüm ve 7-8 tane fýndýk iyi bir ara öðün olacaktýr. Bir baþka ara öðün alternatifi olarak taze sýkýlmýþ meyve sularý veya az yaðlý süt tercih edilebilir. Öðle ve akþam öðünleri, aðýrlýklý olarak sebzelerden oluþmalý, yanýnda kaymaksýz yoðurt ve tam tahýllý ekmek yenebilir.
Kemoterapi sonrasý çorba
-Kemoterapi sýrasýnda tat duyusunda deðiþiklikler yaþanabilir. Fesleðen, kimyon, kekik gibi baharatlar yardýmýyla yemekleri lezzetlendirmeyi deneyin. Soðan ve sarýmsak, iyi piþirilmek kaydýyla bazý yemeklere lezzetini artýrýr.
-Her türlü sebze çeþidini içeren bir beslenme þeklini benimsemek gerekir. Haftanýn bazý günleri, et yerine kurubaklagiller tercih edilebilir. Gaz problemi yaþamamak için kurubaklagilleri mutlaka bir gün önceden ýslatýn.
-Ýshal durumunda, kýzartma gibi yaðlý besinlerden, çið sebzelerden uzak durulmalýdýr. Süt yerine yoðurt ve ayran tüketilmeli, fazla þeker tüketiminden kaçýnýlmalýsýnýz. Özellikle sebzelerden piþmiþ patates ve havucu tercih edebilirsiniz. Gün içinde bol su içmeye özen gösterin. Elma, þeftali, ayva veya muz ishal durumunda tercih edilebilecek meyvelerdendir.
-Kabýzlýk sorunu yaþandýðý takdirde, sebze ve meyve gibi posa içeriði yüksek yiyeceklere daha fazla yer vermek gerekir. Baðýrsak hareketlerini arttýrmak için kayýsý, erik, incir gibi meyveleri yiyin.
-Aðýz kuruluðunda; limon suyu ve portakal suyu gibi asitli meyve sularýný tükürük salgýsýný arttýrmak için içebilirsiniz ancak aðýzda ve boðazda yara varsa, bu içecekleri tüketmeyin.
-Nötropeni (baðýþýklýðýn baskýlandýðý durum) durumunda ise çið hiçbir yiyecek tüketilmemeli.
-Kemoterapi sonrasý bulantý ve kusma durumunda bir süre sonra mideyi dinlendirin, daha sonra ýlýk bir çorba veya komposto tüketmelisiniz.