Kansızlığın çözümü besinlerde

Çoğunlukla kadınlar ve çocuklarda sık görülen kansızlık en büyük yıkımı sinir sistemi üzerinde yapıyor. Sonunun çözümü ise demir emilimini artıracak besinleri tüketmekte gizli. 

Kansızlık çocuklarda, kadınlarda yaşamın her döneminde ve hamilelik süresince yaşanan önemli bir sağlık sorunudur. Çocuklarda öğrenme kapasitesinde önemli bir engel yaratan sorun, kadınlarda baş dönmesi, yorgunluk, bitkinlikle başgösteriyor. Kadınların demir ihtiyacının erkeklere göre daha fazla oluşu kansızlığın daha fazla görülmesine yol açıyor. Kansızlığın farklı çeşitleri bulunmakla beraber en sık görülen çeşidi demir mineralinin beslenme ile yetersiz alımı veya demirin vücutta depolanmasında oluşan aksaklıklara bağlı olarak gelişen demir eksikliği anemisidir.

Halsizlik ve baş dönmesine dikkat

Demir besinlerde bulunan ve vücudumuzun işlevlerinde görev alan  önemli bir elementtir. Demirin önemli görevlerinden biri; kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin yapısında bulunarak oksijen taşımak. Eğer yeterli miktarda demir tüketmezsek ya da vücudumuzda demir depoları çok azalır, kırmızı kan hücrelerimiz yeteri kadar oksijeni taşıyamaz. Yani kanın oksijen taşıma yeteneği azalır. Bu durumda da, baş dönmesi, iştahsızlık, yorgunluk, tırnakların incelmesi ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Demir hem havyasal hem de bitkisel kaynaklı besinlerde bulunabilir. Besinlerdeki demirin tamamı vücudumuzda emilemez. Vücudumuzda aldığımız demirin ne kadarının emileceği, ne kadar demir aldığımıza, hangi besinlerden demir aldığımıza ve yanında yediğimiz besinlere göre değişkenlik gösterir.

ANNEMİN İLACI MUTFAKTA

- Havyansal kaynaklı yiyeceklerdeki demir, bitkisel kaynaklı besinlerde yer alan demirden daha kolay emilir. Günde mutlaka et grubu yiyeceklerin yenmesi, haftada en az 3 kere kırmızı etin tüketilmesi önemlidir.

- Kırmızı et, kuru baklagiller, kuru meyve (kuru üzüm, kuru incir gibi), yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve kakao’yu daha çok tüketin. Günde 30 gram kadar bitter çikolata keyfi yaşayabilirsiniz ancak yanında kahve veya çay tüketmeyin.

- Demir hapı alanların, ilacı aldığında ya taze meyve veya yoğurt alması faydalıdır. Yoğurttaki laktik asit demirin depolanmasını hızlandırır.

- C vitamininden zengin gıdalar demir emilimini artırabilir. Bu yüzden öğünlerinizde bol limonlu salata, yeşil yapraklı sebzeleri tercih edin.

- Kepekli gıdalardaki fitik asit, çayın içindeki taninler ve kahvenin içindeki polifenoller demir emilimini azaltan faktörlerdir.  Bu sebeple, demir eksikliği anemisi olanlar kepekli ürün, koyu çay ve kahve tüketimini sınırlandırmalı.

- Eğer demir eksikliği aneminiz yoksa demir almanıza gerek yok; fazladan alınan demir damar sertiğine neden olabilir, bu nedenle demir eksikliği aneminiz yoksa demir desteği almayın.

- Demir eksikliğiniz varsa ara öğünlerde  azar miktarlarda cevizli sucuk tüketebilir ve sabahları bir yemek kaşığı pekmez içebilirsiniz. Hatta bir dilim ekmek üzerine 1 yemek kaşığı tahin pekmez karışımı da sürebilirsiniz.