Kapak olan haberler...

Kelimelerle oynayıp argoyu çağrıştıran işler yapmak her zaman ilgi çeker. 

Kapak olan haberler diye başlık attım ama niyetim argo bir gönderme yapmak değil. Ciddi, ciddi bir kapaktan söz ediyorum ben.

Asıl adı rögar kapağı ama nedense Türk medyası adının logar kapağı olduğunu zannediyor.

Ne fark eder demek olmaz, eğer bu işi yapıyorsak kelimeleri doğru yerde doğru haliyle kullanacağız. 

Geçen hafta Türkiye’nin büyük ajanslarından biri Edirne’den geçtiği haberde logar kapağı ifadesini kullandı bir sürü internet sitesinde de aynı hata tekrar edildi.

Kapağın adındaki hata çok önemli değil ama basit haberlerdeki hatalar daha ciddi haberlerin inandırıcılığına da zarar verir.

***

Sadece bu değil, dün ulusal bir gazetenin internet sitesinde “Uzmanlar IŞİD saldırısının profesyonelce planlandığını söylüyorlar” cümlesi vardı.

Bir haberi kuvvetlendirmek için eklenen bu cümleyi yazan ve yayanlar okurları gerçekten bu kadar saf mı zannediyorlar?

Bir kere bunca zamandır çatışan, içinde çeşitli ülkelerin ordularında görev yapmış adamların olduğu bir örgütün baskın planı yaparken amatör davranacağını düşünmek mümkün mü?

Tamam haberi kuvvetlendirmek istemişler ve uzmanları eklemişler.  Peki kim bu uzmanlar? Çoğul eki kullanıldığına göre bir kişi de değil daha fazlalar. Neden isimlerini vermezler, uzmanlıkları nereden geliyor neden bilmiyoruz diye sorsam, boşa kürek çekmiş olacağım.

Öznesi gizli abartılar ve abartı cümleleriyle dolu haberler taşan rögar kapaklarına benziyor.

***

Transfer sezonlarında yapılan yalan haberlere alışmış, bunları olağan karşılayan bir ülkeyiz, aslında ne ayıp...

Tık almak için tecavüz haberlerine erotik roman tanıtımı gibi başlıklar da bizim ülkemizde atılıyor. Ankara’dan gelen haberlerin çoğunda masaya yatırma ve kozmik belge ibaresi de biz de kullanılır. Oysa işler hiç bu kadar karışık da değildir. 

Ama rögar yerine logar yazınca ve kimseden ses çıkmayınca kalanı için de atış serbest 
hale geliyor...