Apartman görevlisi ya da bilinen adýyla kapýcýlar bir zamanlar filmlerin baþ karakteriydi. Kemal Sunal’ýn Kapýcýlar Kralý filmi halen unutulmaz sahneleriyle her zaman izleyici buluyor.
Apartmanlarda mevzuat takibini yapabilecek sakinler olmadýðýnda, deðiþen mevzuattan dolayý mevzuata uyulmadýðý gerekçesiyle veya sürelere dikkat edilmediðinde SGK tarafýndan idari para cezalarý uygulanabiliyor. Bu da haliyle apartman sakinlerini üzüyor.
Ýþte bugün sizlere apartman hayatýnýn vazgeçilmezi kapýcýlarýn sosyal güvenlikleri ile ilgili Torba Yasa’yla yapýlan yenilikleri yazmak istiyorum.
Torba Yasa’yla apartmanlarda ev hizmetlerinde çalýþanlarla ilgili getirilen kolaylaþtýrýlmýþ sigorta bildirim ve prim ödeme iþlemlerinin apartmanlar (kapýcýlýk iþyerleri) için de uygulanmasýna yönelik deðiþiklik yapýlýyor.
Torba Yasa’yla yapýlacak deðiþikliðe göre, ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kiþi tarafýndan çalýþtýrýlan ve çalýþtýklarý kiþi yanýnda ay içinde çalýþma saati süresine göre hesaplanan çalýþma gün sayýsý 10 gün ve daha fazla olan sigortalýlar ile konut kapýcýlýðý iþyerlerinde çalýþtýrýlan sigortalýlar hakkýnda 4/(a) bendi kapsamýndaki sigortalýlara iliþkin hükümler uygulanacak. Bunlarýn bildirimi, iþverenler/apartman yönetimi tarafýndan örneði SGK tarafýndan hazýrlanan belgeyle en geç çalýþmanýn geçtiði ayýn sonuna kadar yapýlacak. Süresinde yapýlmayan bildirim için iþverene ÝPC uygulanacak.
Torba Yasa’yla yapýlacak deðiþikliðe göre, vakýflar tarafýndan kurulan yükseköðretim kurumlarý, okul aile birlikleri ile SGK’nýn yurtiçinde hizmet satýn aldýðý vakýf üniversiteleri ve özel sektör iþyerleri, 5510, 4447 Sayýlý Ýþsizlik Sigortasý Kanunu, 4857 Sayýlý Ýþ Kanunu, 5746 Sayýlý Araþtýrma, Geliþtirme ve Tasarým Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkýnda Kanun, 5225 sayýlý Kültür Yatýrýmlarý ve Giriþimlerini Teþvik Kanunu, 3294 Sayýlý Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþmayý Teþvik Kanunu, 2828 Sayýlý Sosyal Hizmetler Kanunu ve diðer kanunlarda yer alan prim teþviki, destek ve indirimlerinden yararlanacak.
Bu düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihe kadar olan dönemlerde vakýflar tarafýndan kurulan yükseköðretim kurumlarý, okul aile birlikleri ve SGK’nýn yurtiçinde hizmet satýn aldýðý vakýf üniversiteleri ve özel sektör iþyerleri tarafýndan geriye yönelik teþviklerden yararlanma hükmü saklý kalmak kaydýyla, önceki dönemlere iliþkin olmak üzere ilgili kanunlarla saðlanan prim teþvik, destek ve indirimlerinden geriye yönelik olarak yararlanamayacak ve yararlanýlmýþ olan söz konusu teþvik, destek ve indirimler deðiþtirilemeyecek.
Torba Yasa’yla yapýlacak deðiþikliðe göre, ev sahibi olmak isteyenler için ileriye dönük birikim ve tasarruf amacýyla getirilen konut hesabý sisteminde devlet katkýsý artýyor. Mevcut Konut Hesabý Sistemi’ne iþlerlik kazandýrýlmasý amacýyla, Devlet katkýsý tutarý 15.000 liradan, 20.000 liraya, yüzde 20 olan azami devlet katkýsý oraný yüzde 25’e çýkarýlacak.
Torba Yasa’yla yapýlacak deðiþikliðe göre, çeyiz desteðinin artýrýlmasý ve bu alanda tasarruflarýn özendirilmesi için devlet katkýsý oraný yüzde 20'den yüzde 25'e, azami katký 5.000 liradan 7.500 liraya yükseltilecek.
Torba Yasa’yla yapýlacak deðiþikliðe göre, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin teþvikine yönelik olarak, devlet katkýsý tutarlarýnýn nemalandýrýlmasý ve nemalarýyla birlikte ödenmesine, ek devlet katkýsýnýn azami limiti ile iade edilmesine, 1.000 lira ilave devlet katkýsýnýn yýllar itibarýyla yeniden deðerlemeye tabi tutulabilmesine ve iki ay olan cayma süresinin üç katýna kadar artýrýlabilmesine imkân saðlanacak.