Baþrolünde Richard Gere’in yer aldýðý Entrika, Amerika’daki ekonomik krize gerçekçi bir bakýþ açýsýyla yaklaþan, kaçýrýlmamasý gereken bir film.
Ekonomik kriz bütün dünyanýn belasý ama herhalde Amerika’da bir baþka algýlanýyor. Nasýl farklý hissedilmesin ki? Kapitalist sistemin patron devleti ABD, haliyle krizin en fazla etkilediði ülke de onlar. Hollywood’un da buna duyarsýz kalmasý beklenemez. Hollywood’a Yahudi lobisinin etkisi bilinmekte. Büyük stüdyolarýn hepsinin patronu sonuçta Yahudi ve bu durum filmlerde kendisini gösteriyor. Yaþadýðýmýz kriz dönemin de bile Wall Street’in gerçek yüzünü seyredemiyoruz. Entrika ise ekonomik ve sosyal gerçeklere ayna tutan bir yapým. Filmin baþarýsý Nicholas Jarecki’nin senaryo ve yönetmenliðe imza atmasýnda saklý.
SARANDON’IN ROLÜ AZ
Senaryosu güçlü ve gerçeklere uygun yapýlmýþ bir film her zaman baþarýyý yakalar. Entrika’daki karakterler o kadar doðru ve gerçeðe uygun yazýlmýþ ki oyuncular kendilerini bu rollere çok rahat verebilmiþ. Birçok ünlü isim var ama aslýnda film tek karakter üzerinden gidiyor. Richard Gere’in canlandýrdýðý Miller karakteri filmin bütün yükünü taþýyor. Miller’ýn eþini canlandýran Susan Sarandon gibi baskýn bir karakterin herhangi bir filmde daha fazla zaman almasýný beklersiniz. Ama bu filmde diðer karakterler gibi Sarandon’In da canlandýrdýðý karakter az süre alýyor. Ayný þey Tim Roth için de geçerli. Roth da bizim en sevdiðimiz ve filmlerini zevkle seyrettiðimiz karakterlerden. Filmin konusuna gelince: Miller baþarýlý bir iþ adamýdýr. 60 yaþýndaki Miller büyük ekonomi dergilerinin kapaklarýný süsler. Televizyon programlarýnda nasýl ekonomik krizden kurtulduðunu ve þirketinin örnek olduðunu anlatýr. Miller’ýn iki çocuðu da þirketin önemli yöneticileridir. Bütün dünyanýn bilmediði ise Miller þirketini yolsuzluk yaparak ayakta tutmuþtur. Ve bütün amacý þirketin bilançosundaki zararlar ortaya çýkmadan devlet bankasýna þirketi satmaktýr. Tam bu sýrada sevgilisiyle kaçamak yaparken bir araba kazasý geçirir ve sevgilisi ölür. Skandalýn ortaya çýkmamasý için bir tanýdýðýnýn yardýmýyla olay yerinden kaçar. Kaza yerine gelen polis, genç kýzýn yanmýþ cesediyle karþýlaþýr. Çok geçmeden Miller ile kýz arasýndaki iliþki polisin dikkatini çeker. Ama sistemin bu büyük patronuna sokaktaki normal bir vatandaþ gibi kurallar uygulanabilecek midir? Filmin en önemli iki odaðýndan biri zaten bu soruda yatýyor. Ýkincisi ise ekonomik krizde batan büyük þirketlerin filmdeki gibi satýþlarla bütün borçlarýný devlete, dolaylý olarak sokaktaki vatandaþa ödetmesi çok doðru bir þekilde veriliyor. Ekonomik krizle ilgili birçok belgesel de seyrettik. Normal izleyici için bu filmden daha rahat anlaþýlacak bir ekonomik kriz portresi zor bulunur. Richard Gere mükemmel bir performans gösteriyor. Filmde çok az rol almasýna raðmen sevgilisini canlandýran Laetitia Casta perdeyi mükemmel dolduruyor. Ve tabii Gere’ýn kýzýný oynayan Brit Marling son dönemin yükselen yýldýzý olarak dikkatleri çekiyor. Bu filmi kaçýrmamanýzý öneririm.
FÝLMÝN KÜNYESÝ: Orjinal adý: Arbitrage
Yönetmen ve senaryo:
Nicholas Jarecki
Oyuncular: Richard Gere,
Susan Sarandon, Tim Roth, Brit Marling
Tür: Dram Yapým: 2012, ABD, 107 Dakika