Kaptan Kirk intikam için dönüyor­­­­­

YÖNETMEN J.J. Abrams, Uzay Yolu serisini yeniden uyarladığı filmlerinin ilkini 2009 yılında vizyona soktu. O filme şüpheyle bakmıştım. Patrick Stewart’ın Kaptan Kirk’ü canlandırdığı serinin yarattığı hayal kırıklığı bunun en büyük sebebiydi. Yine çocukluğumun efsanevi TV dizisi sinemaya uyarlanırken ‘Skandal mı yaratacak?’ diyordum.Fakat Abrams’ın Uzay Yolu karakterlerinin gençliğini anlattığı Star Trek, Christopher Nolan’ın Batman’i sonrası en iyi uyarlama seri olacak gibi.

Karakterler oturmuş, dizideki başarıyı yakalamıştı 2009’un Star Trek’i. Kaptan Kirk’ü canlandıran Chris Pine, TV dizisinde Kirk’ü canlandıran ustası William Shatner’i aratmıyordu. Onun duygusal haşarı ama bir o kadar da sorumluluk sahibi karakteri Pine’ın üzerine oturmuştu. Aynı uyum Mr. Spock’ı canlandıran Zachary Quinto için de söz konusu. Leonard Nimoy’un unutulmaz sivri kulakları kadar soğuk duruşu ve duygusuz ifadesi Quinto’nun kendine has stiliyle iyi uyuşmuş. Yeni Uhura rolündeki Zoe Saldana, siyahi güzelliği ve oyunculuk yeteneğiyle aldığı bayrağı daha ileriye taşıyor. Sadece Karl Urban’ın canlandırdığı Doktor McCoy orjinal karakterin gerisinde kaldı. De Forest Kelly’nin orijinal karakteri, o sinirli yapısı Karl Urban’a hiç uymuyor. Ama bütün bunlara rağmen 2009’daki film bence en iyi Star Trek sinema uyarlamasıydı. Bu yüzden de ikinci film olan Bilinmeze Doğru Star Trek’i büyük merakla bekledik. Açıkçası Abrams beni biraz hayalkırıklığına uğrattı. Klasik hikaye yapısı yerine bir 11 Eylül uyarlamasıyla karşı karşıya kaldık.

Konuyu özetlersek, Sherlock Holmes’dan hatırlayacağımız Benedict Cumberbatch’ın canlandırdığı Khan karakteri, federasyonun Londra’daki merkezini, çocuğu hasta bir subayı kandırarak bombalar. Bunu 1993’teki Dünya Ticaret Merkezi’ndeki bombalamaya bir gönderme olarak kabul edebiliriz. Bu yetmez, bütün komutanlar toplantıdayken Khan bir helikopter ile saldırır ve büyük çoğunluğunu öldürür. Kirk ile Spock saldırıdan zor kurtulur. Fakat Kirk’ün akıl hocası Pike ölür. Artık Kirk’ün tek hedefi intikamını almaktır. Federasyon Kirk’ü saldırganı öldürmekle görevlendirir. Bu sırada Khan Klingonların bölgesindeki metruk bir gezegene kaçmıştır. Kirk, gemisi Atılgan ile birlikte gezegene gidecek ve saldırganı öldürecektir. ABD’nin Irak’ta yaptığı türden bir organizasyon. Fakat işler görüldüğü gibi değildir. Finali açıklamamak için özeti burada keselim. Ama terörist Khan’ın büyük bir uzay gemisi ile dünyaya gelip şehrin üzerine gemiyi düşürmesi, binaları gemiyle yıkması 11 Eylül’ü hatırlatıyor. Lost, Fringe dizilerinin yönetmeni de olan Abrams, günümüz Spielberg’i olarak anılıyor. Super 8, Görevimiz Tehlike 3, Star Trek ve Bilinmeze Doğru Star Trek ile bu benzetmeyi doğru kılıyor. Bilim kurgunun yeni prensi Uzay Yolu serisinden sonra Star Wars’a da el attı.Yıldız Savaşları 7’nin yönetmeni artık o. Bilinmeze Doğru Star Trek beklentilerimizi karşılamasada çekimler 10 numara olduğunu söylemeliyim. Filmi Imax teknolojisiyle seyretmenizi öneririm.

BİLİMKURGU EFSANESİ

Biraz da nostalji yapalım. Biz bilimkurguyla Uzay Yolu dizisiyle tanıştık. 1972’den 1979’un sonuna kadar kesintili olarak  yayınlandı. ABD’de ise 1966’da başlayıp üç yıl sürdü. Yaratıcısı II. Dünya Savaşı’nda savaş uçağı pilotu olan Gene Roddenberry’dir. 1960’tan itibaren proje üzerinde çalışan Roddenberry ilk kez The Cage ismiyle sinema filmi olarak çekti Uzay Yolu’nu. Fakat bu film hiç vizyona girmedi. The Cage’in pek çok  sahnesi de dizide kullanıldı. Klasik serinin Kaptan Kirk’ü William Shatner bu diziyle üne kavuştu. Mr. Spock (Leonard Nimoy) Dr. MacCoy (DeForest Kelley), Uhura (Nichelle Nichols) Mr. Scott (James Doohan), Sulu (George Takei), Chekov (Walter Koenig) isimlerini unutulmazlar arasına yazdılar. Televizyon serisinden sonra sinema macerası başladı Uzay Yolu’nun... İlk filmlerde klasik kadro korundu. 6 film sonra Star Trek: Generations filminde Kaptan Pickard sahneye çıktı. Bu filmde Kirk ile Pickard karşı karşıya geldi. Kaptan Pickard’ı canlandıran Patrick Steward’ı kabullenmek hiç kolay olmadı. Uzay Yolu dizisi o kadar etkili oldu ki Türk sineması buna tepkisiz kalamadı, 1973’te Sadri Alışık’ın oynadığı Turist Ömer Uzay Yolu’nda filmi vizyona girdi. Sinema uyarlamaları 2001’da Star Trek: Nemesis ile son buldu derken 9 yıl sonra yeni Spielberg diye anılan Abrams’ın Star Trek filmi geldi. Kaptan Kirk’ün ve diğer kadronun gençliğini anlatan film efsanenin başlangıcını tekrar kurguluyordu. Pine, Zachary Quinto, Zeo Saldana ve Keith Urban’dan oluşan kadro Uzay Yolu serisinin sinema uyarlamaları içinde en iyisi. Bu hafta vizyona giren Star Trek Bilinmeze Doğru filmi ise Abrams’ın ikinci Uzay Yolu filmi...