Karabağ'da savaş ortamı kim için?

Azerbaycan'ın işgal edilmiş Karabağ bölgesinde, günlerdir Ermenistan silahlı güçleri tarafından, ateşkes rejimi bozulmaktadır.

"Ermeni tarafı, Karabağ'da savaş ortamını neden tetiklemekte" sorusu, bu günler pek manidardır!

"Bu tek başına bir girişim mi", yoksa "belirli bir siyasi oyunun parçası mı" soruları, akla gelen ilk sorular.

Nedenini sorarsanız; Ermenistan'ın savaşacak mecalinin olmadığı, savaş isteğinin çıktığı yerin Azerbaycan tarafı olduğu aşikardır. Azerbaycan; dünyanın uzun yıllardır anlaşma ve barış yolu ile çözmek istediği sorunu, giderek uluslararası sorun haline getirmeyi başardı. Konunun Azerbaycan'ın güdümünden çıkmasını sağladı.

Rusya, İran, ABD, İngiltere ve Fransa, bu gerçeğin ortaklarıdır.

Ve baktığımızda, burada adil çözüm arayışı söz konusu değildir. Sadece Güney Kafkasya'daki menfaatler gereği siyaset üretilmektedir.

İngilizlere; savaş ortamının gitmesi gerekiyordu, çünkü enerji projeleri için sükunet gerekmekteydi.

Ruslara; eski gücüne kavuşmak gerekiyordu, onun için geçici sükunet arzu ediyordu.

İran'a; Azerbaycan'dan gelme ihtimalini düşündüğü etnik bağın sürekli gölgede kalması gerekiyordu, onun için Ermenistan'ın geçici kazancının elinde kalması gerekliydi.

Fransa'ya; Ermeni lobisinin etkisi ve baskısı var idi, onun için Ermenistan'ın cephede kazandığı avantajı elinde tutarak masaya oturması gerekliydi, onun için de sükunet hayatiydi.

Bu tabloya baktığımızda; Hazar Enerji Projeleri için ve hedeflenen ortam için, Karabağ ya çözülmeli yada uzun vadeli derin dondurucuya gitmeliydi.

Şimdi ortam değişti mi?

Neden, sürekli Ermenistan tarafı ateşkes bozmaktadır?

Evet, bu konuya defalarca değinmişliğim vardır.

Rusya; ekonomik yaptırımlararağmen siyaseten güçlendi.

Suriye'deki konumu, Rusya'nın kendinin saydığı diğer bölgelerde, daha yüksek sesli boy göstermesi için zemin sağladı.

Ek olarak söylemek gerekirse; Ermenistan Cumhurbaşkanı'nın hakimiyette kalması lazım, birileri için! Ermenistan'da dengeler sık sık değişebiliyor. Lakin baskın denge, Rusya'nın dengesi olarak görülmektedir.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov; Azerbaycan'a yönelik "savaşamazsınız, bu sizin iç meseleniz değil" sözlerini, daha bir kaç hafta önce söylemiştir. Lakin şimdi bakıyoruz ki; Ermenistan tarafı cidden kaşınmakta veya kaşınıyor görüntüsü vermekte.

Gerçi Azerbaycan ordusu gereken cevabı vermekte. Şehitlerimiz var.Lakin yine de bu durum, basit bir ateşkes bozulması değildir.

Peki nedir?

Ermenistan içerisinde, Başkanları Sarkisyan'a karşı giderek artan itirazlar var. Batılı fonlarla çalışan, içerideki siyasi yapılanmalar giderek aktifleşmektedir.

Önümüzdeki süreçte, Sarkisyan'ın bir daha aday olmasını istemeyenler büyük çoğunlukta.

Sarkisyan; önceki başkan Koçaryan gibi Karabağ Ermenisidir. Dolayısı ile Ermenistan'da hakimiyette, Karabağlı Ermenilervardır.

Budurum,yerli dengeleri yıllar önce irrite etmiyordu. Çünkü toplumda, kendilerince Azerbaycan'ın topraklarında vatan kurma hayalleri zinde idi.

Savaş ahvali, Karabağ'da eli kana bulaşan herkes, Ermenistan'da kabul görüyordu.

Şimdi durum farklı!

Uzun yılların durgunluğu, hep dışarıya bağlı Ermenistan profilini pekiştirdi. Kendi üretmeyen bir Ermenistan. Hep dışarıdan gelen yardımlarla ayakta duran bir Ermenistan. ABD, Rusya, İran durmadan oraya desteği çoğalttılar.

Öyle ki; Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklarında, kadim Şuşa'da yeni yerleşim yerleri dikmeye başlandı. Rezaletin ve sahtekarlığın bu kadarı olur ancak. Sözde barış isteyen Batılı güçlerin, ısrarla orada alttan alttan yapılanmaya destek verdiklerini görüyoruz.

Şimdi Rusya bu kıpırdanmalardan da rahatsız! Ve Sarkisyan; yerinde kalmak için ucuz kahramanlıklar gösterecektir. Burada Ermenistan'daki topluma yönelik hamledir, son günlerin Ermeni provokasyonları! İkinci tehlike ise böyle savaş ortamında "aman savaşmayın" diyerek, devreye ordusu ile girmek isteyenler de var haliyle! Rahmetli Elçibey'in başkanlığı döneminde, Azerbaycan'dan çıkarılan Rusya ordularının geriye gelmesi için, savaş ortamı ciddi zemin yaratmaktadır. Diğer taraftan da,Azerbaycan'ın pozisyonlarınıyeniden gözden geçirmesini tetiklemektedir. Azerbaycan istemeden, bu topraklarda kimse kendi oyununu kuramayacaktır!O nedenle Azerbaycan zor dönemde, lakin hamlelerini doğru yaparsa,kazançlı zamanı yakalayacağı etaba girmektedir...