Karaciğer yağlanması halk sorunu

Vücutta kanı temizlemekten hücre yapılanmasına kadar 500’ü aşkın işlevi olan karaciğere en büyük darbeyi yağlanma vuruyor.

Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinin yağla dolması ve buna bağlı olarak karaciğerin büyümesidir. Orta yaş üstü, özellikle kilolu kişilerde sık görülür. Halk sağlığı araştırmalarına baktığımızda yetişkin kadın erkeklerin yüzde 20-30’unda karaciğer yağlanması olduğunu ve kabaca her on kişiden birinde karaciğer enzimlerinin yüksek olduğunu görürüz. Karaciğer yağlanması, genellikle ileri dönemlerinde karnın sağ üst kısmında dolgunluk ve şişkinlik hissinde neden olabilir. Karaciğer yağlanması ve enzim yükselmesinin pek çok nedeni olabilir.

Antibiyotikler riskli

Örneğin geçirilmiş basit viral hepatitler karaciğer enzimlerinde ömür boyu sürecek hafif yükselmelere neden olabilirler. İkinci  neden alkol kullanımıdır. Bunun haricinde  kolesterol ilaçları, uzun süreli antibiyotik kullanımı, hormon tedavileri, ağrı giderici ilaçlar, vitamin kullanımı, bazı bitkisel ilaçlar da karaciğer yağlanması nedenleri arasında sayılabilirler. Şişmanlığında karaciğerde yağlanmasında etkisi var. Aşırı karaciğer yağlanması hücrelerin yeteri kadar fonksiyon görmesini, kanın temizlenmesini engeller. Karaciğerin en önemli görevlerinden biri de yağ yakıcı rolüdür, bu yüzden kilo kontrolünde karaciğerin önemli işlevi vardır.

Tedavi de önlemek de mümkün

Hekim önerisi dışında kullandığınız vitamen ya da ilaç varsa yan etkilerine bakın. Kilo kaybı ve egzersizin karaciğer yağlanmasını azalttığını ve enzim seviyelerini düşürdüğünü gösteren çalışmalar vardır. İdeal kilonuza inin. Ancak, hızlı kilo kaybı da zararlıdır. Haftada 1,5 kg’dan fazla kilo vermek doğru olmaz. 

BOL MEYVE SEBZE TÜKETİN

-Alkolü tam olarak kesin veya azaltın.

-Şekerli ve unlu yiyeceklerden uzak durun, şeker hastalığınız varsa açlık ve tokluk şekerlerinizi kontrol altında tutun.

-Yağlı yiyeceklerden ve yağda kızartılmış yiyeceklerden uzak durun.

-Meyve ve sebze tüketiminizi artırın.

-Kan trigliserid seviyenizin normal sınırlarda olmasına dikkat edin.  Yılda bir kez karaciğer enzimlerine baktırın.