Karaciðer yaðlanmasýna Akdeniz çözümü

Yorgunluðunuz mu var? Karaciðerinizde de yaðlanma olabilir. Bu hastalýk þiþman zayýf herkese olabilir. Çünkü nedenleri arasýnda karýn bölgesinde yaðlanma büyük risk iken kilo problemi olmayanlarda da dengesiz diyet kompozisyonu da karaciðerde yaðlanmaya neden olabilir. Biliyoruz ki beslenme ile aþýrý yað vücuda almak karaciðerin yaðlanmasýnda önemli bir etken. Ancak sadece fazla yað almak deðil ayrýca fazla kalorili besinleri de yemek karaciðerin yaðlanmasýna neden olabilir. Bu nedenle Amerikan Kalp Birliði, Amerikan Diyetetik Akademisi ve Amerikan Tarým Birimi saðlýklý olmak ve karaciðerde yük oluþturmamak adýna 1400 ile 1600 kalorilik diyetler tüketmenin önemli olduðunun altýný çiziyor. Çünkü fazla alýnan kalori karýn iç bölgesindeki yaðlanmayý hýzlandýrarak birçok fizyolojik olay devreye giriyor karaciðerde hem yaðlanmaya neden oluyor hem de insülin direnci oluþmasýný saðlýyor. Ancak kilo verme ile ya da beslenmenin içeriðini iyi düzenlemeyle karaciðer eski halini alabiliyor.

6 ADIMDA SAÐLIK

Saðlýklý bir karaciðer ve karaciðerinde her ne nedene baðlý ise yapýlmasý gereken öneriler þöyle olmalýdýr:

1. Beslenmede yaðlarý düzenle: Karaciðerde yaðlanmasý olan bireylerin zeytinyaðý tüketmesi gerek. Ancak bunun bir sýnýrý var günde 5 tatlý kaþýðýný geçmemeli. Ayrýca omega 3 desteðinin karaciðerde oluþan kan yaðlarýndan trigliseritlerin yük getirmesini de engellediði bilinen bir gerçek. Günde 1 gram omega 3 desteði alýnabilir.

2. Diyetten fruktozu çýkar: Fruktoz içeren besinler karaciðerde hem yaðlanmaya hem de karaciðer enzimlerinizin yükselmelerine neden. Bu nedenle fruktoz içeren içecek ve hazýr yiyeceklerden, aþýrý meyve tüketiminden uzaklaþmalýsýnýz.

3. Beatinden zengin beslen: Betain karaciðerin yükünü azaltan besin öðesidir. En fazla buðday tanesi, ýspanak ve þeker pancarýnda bulunur. 

4. Probiyotikli yoðurtlara yönel: Probiyotikler karaciðer enzimlerini düþürmede etkindir.

5. Antioksidanlarý ihmal etme: Karaciðeri yaðlanmasýný E vitamininden zengin beslenerek düzeltmek mümkün. Bademi Antep fýstýðý, fýndýk, yer fýstýðý, ceviz ve bitkisel özlü sývý yaðlar en iyi E vitamini kaynaklarýdýr.

6. Düzenli yürüyüþ yap: Mutlaka haftada en az 250 dakika orta tempo yürüyüþ karaciðerinizi koruyacaktýr.