Hürriyet gazetesinin 25 Þubat 2017’de Genelkurmay’la ilgili bir habere “Karargâh rahatsýz’ baþlýðýný kullanmasýnýn doðurduðu tepkiler Cumhurbaþkaný Erdoðan tarafýndan çok sert þekilde ifade edildi.
TSK’nýn web sitesinden yapýlan açýklamada da, “bir basýn mensubuna bilgilendirmede bulunulmuþ, bu açýklamayý Türk Silahlý Kuvvetleri ile devlet ve hükümet arasýnda bir sorun varmýþ gibi yansýtmak, olayý saptýrmaktýr” denmiþ ve Türk Silahlý Kuvvetleri’nin, “devletinin ve milletinin emrinde” olduðunun altý çizilmiþti.
Pakistan ziyareti öncesinde havaalanýndaki basýn toplantýsýnda, Sayýn Erdoðan’ýn konunun taraflarýna verdiði ayar ise bundan sonrasýnýn ipuçlarýný taþýyor.
Cumhurbaþkaný açýklamalarýný yaparken saðýna sivil kýyafeti ile Genelkurmay Baþkaný Org. Hulusi Akar, soluna kendisine vekâlet edecek olan Meclis Baþkanvekili Ahmet Aydýn oturmuþtur. Yani “devlet ve millet adýna konuþuyorum. Devleti ve milleti ilgilendiren konularda tek muhatap ve söz sahibi benim” demiþtir. Ve söylenmesi gerekeni net söylemiþtir: “Bu iþin baþý devlettir, hükümettir. Silahlý kuvvetler devletin bir uzvudur.”
Erdoðan; (Hürriyet gazetesi tarafýndan ‘karargâh rahatsýz’ þeklinde) “atýlan baþlýk bir terbiyesizliktir, seviyesizliktir” diyerek, bu konuda müsamahalý olmayacaðýný söylemiþtir.
Hürriyet’in kendisini savunurken ileri sürdüðü; “haberimiz olmadý, kastedilen bu deðildi, maksadý aþan bir editoryal hata” açýklamasý, Cumhurbaþkaný tarafýndan tatmin ve ikna edici bulunmadý. Cumhurbaþkaný Erdoðan; “Böyle bir baþlýðý atmaya bu gazetenin ne yönetimi, ne patronaj kadrosu muktedir, deðildir, olamaz. Sorduðun zaman ‘yok amiral gemisiymiþ’, ‘yok þuymuþ’ gibi hava atarlar. Kusura bakmasýnlar artýk böyle bir þey yok…” tepkisini verdi. “Artýk böyle bir þey yok” çýkýþý, bundan sonrasý için ipuçlarýný veriyor.
Ama asýl þu ifadeler belirleyici: “Bu iþini hukuki süreci neyse þu anda bazý adýmlar atýlmýþ vaziyette. Bizler bunun takipçisi olacaðýz. Bizi kendi içimizde kim birbirimize düþürmeye çalýþýyorsa bunun bedelini aðýr ödeyecektir. Devleti kendi içinde birbirine düþürmeye kimsenin hak ve yetkisi yoktur.”
28 Þubat’ýn 20. yýldönümünde Hürriyet gazetesinin yaptýðýný Cumhurbaþkaný affedilir bulmuyor. Ekliyor: “Bunlarýn bu eski alýþkanlýklarý. Herkes yerini ve konumunu bilecek. Yerini ve konumunu bilerek adým atacaklar.”
Genelkurmay karargâhýnýn bilgilendirmesinde en sýkýntýlý nokta, silahlý kuvvetlerde baþörtüsü serbestîsi konusunda verilen cevaptý. Hürriyet’te yer alan Hande Fýrat’ýn haberinde þöyle deniyordu: “Edinilen bilgiye göre, bu karar alýnýrken Karargâh’ýn görüþü alýnmadý. Askeri kaynaklar da ‘Yapýlan düzenlemede Genelkurmay Baþkanlýðý’nýn dahli olmadýðýný’ teyit etti.”
Bu ifadeler, “Genelkurmay, baþörtüsü serbestîliðinden rahatsýz” olarak algýlandý. TSK web sitesinden yapýlan açýklamada bu konudan bahsedilmedi. Cumhurbaþkaný meseleyi þöyle noktaladý:
“Bu konu tabii yeni bir konu deðil. Bu konuda arkadaþlarýmýz deðerlendirmelerini yaptýktan sonra konu ile ilgili olarak adým atýldý. Hayýrlýsý ile baþlamýþ vaziyette. Bu silahlý kuvvetlerimizde de, emniyet teþkilatýmýzda da, yargýda da, eðitimde de her yerde bu ön açýlmýþ vaziyette.”
Hürriyet’in “karargâh rahatsýz” çýkýþý, Mart ayýnda darbe olacaðý söylentileri ile birlikte baþka taraflara çekilse de 15 Temmuz ruhu, her türlü ihanete karþý en büyük teminatýmýzdýr.
Tekrarlayayým; 16 Nisan’daki ‘evet’ten sonra her zeminde taþlar yerine oturacak…