Epidemiyolojik araþtýrmalar fazla yaðlý yemenin þiþmanlama ya da daha anlamlý bir deyiþle vücudun yað kütlesinin artmasýnda oldukça etkili olduðunu gösteriyor. Yüksek yaðlý beslenmek genellikle kalp hastalýðý açýsýndan da risk etmenidir. Bu yað özellikle tereyaðý gibi katý formda olduðunda kalbe giden damarlarda týkanmaya neden olan plakalarýn oluþmasýnda da önemli rol oynuyor. Arjantin’de yaðlý et yeme yaþam tarzý haline geldi. Bu ülkede kalp hastalýklarý sýklýðý da gün geçtikçe artýyor. Burada yaþayan hastalar üzerinde yapýlan önemli bir araþtýrma; etin yaðlý kýsmýný beslenmeden uzaklaþtýrmak ile kalbe giden damarlardaki plakalarýnda yüzde 30-40 arasýnda azaldýðý görülmüþtür. Meksika’da yapýlan farklý bir araþtýrmada et ve et ürünlerinin yaðsýz olaný ile orta düzeyde yeme kanda hem yað oranýnýn hem de kolesterolde düþme saðlayarak kalbi koruduðu bildirildi. Son yýllarda Akdeniz bölgesinde yaþayan ve daha çok saðlýklý karbonhidrat tüketen kiþilerde düzenli fiziksel aktivite yapmalarý ile beraber kalp hastalýklarý görülme sýklýðý çok azalmýþtýr. Yunanistan, Ýspanya ve Ýtalya’nýn Akdeniz’e kýyý bölgelerinde yaþayan beslenmelerinde daha fazla zeytin, zeytinyaðý, tam tahýllý ekmek ve nohut içeren beslenmeyi benimseyenlerin kalbe giden damar taramalarý yapýldýðýnda herhangi plak oluþumunun yaþlanma ile oluþmadýðý bulunmuþtur. Saðlýksýz karbonhidratlarý iþlenmiþ ya da aþýrý rafine edilmiþ tahýllar, sofra þekeri ve þekerli içeceklerden oluþtuðunu söyleyebilirim. Bu besinlerin vücudu koruyan antioksidanlardan arýndýðý, iþleme ile karýþýk yapýda olan karbonhidratlarýn moleküllerinin kana hýzlý geçiþ saðlayýcý yapýya dönüþtükleri için pankreasý yorucu fazla insülin salgýlayýcý etkisinden dolayý saðlýksýz olduðu düþünülmelidir.
Ritm düzenleyici etki
Saðlýklý karbonhidrat kaynaklarý bulgur, nohut, mercimek, ceviz, tam buðday ekmeði, yulaf, ruþeym, pekmez, bal, taze sebze ve taze meyvelerdir. Günde en fazla 100 gr. et çeþitlerinden biri, 1 yumurta ile 3 bardak süt veya yoðurt yenilerek uygulanan diyetin kalp ritmini düzenlediði, kalp damarlarýnda elastikiyetin bozulmadýðý ve kolesterolün yükselmediði görülmüþtür. Güçlü bir kalp damar sistemi ve formda bir beden için fýndýk-fýstýk-ceviz-bademi de yemeyi ihmal etmeyin.