Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Kardeş kıskançlığı üzerine anekdotlar

“Kardeşlik içinde kavgayı da tartışmayı da barındırır. Yeni kardeşin gelişiyle birlikte çocuğunuza her zaman gösterdiğiniz ilgi ve alakaya devam edin.”

Duygularımız, onları ifade şeklimiz yaşımızla, deneyimimizle birlikte değişiyor. Kendimizde bunu fark edemesek bile çocukları şöyle bir gözlemlemek yeterli oluyor. Elvan doğduğunda Kerem yaklaşık üç yaşındaydı. Sarıp sarmaladı kardeşini, ta ki “Bu kız kalıcı galiba, gitmeye pek niyeti yok” diye düşündüğünü zannettiğim zamana kadar. Ki bu da Elvan’ın sekiz dokuz aylık olduğu zamana denk geliyor. Davranışlarında hafif bir değişme olmuştu. Çok şükür uzun sürmedi. Yine de arada bir alevlenen bir duygu bu kardeş kıskançlığı. Geçen gün masada ders başında hiç yoktan yere tartışmaya başladılar sonra da birbirlerine silgi kalem atmaya... Elvan koşarak yanıma geldi. Anlatmaya başladığında “Ben aranızda hakem değilim. Kimin haklı haksız olduğunu da bilmiyorum. Aranızda halledebilirisiniz” dedim. Tabii ki halledemediler. Sesleri yükseldi, uydurdukları kötü, komik sözlerle birbirlerine sataşıp durdular. Tam o sırada içimden yükselen bir sesi dinleyerek mutfaktan biraz yüksek bir ses tonuyla bağırarak demiyorum dikkat ederseniz Öyle bir noktadasınız ki bir adım geri çekilirseniz her şeyi daha rahat görebileceğinizi düşünüyorum. Ama eğer devam ederseniz işler çığrından çıkacak gibi görünüyor. İsterseniz bir adım geri çekilin isterseniz devam edin. Karar sizin! dedim. Ve mucizevi bir şey oldu. Ses kesildi. Nasıl mutlu oldum anlatamam. Sonra yanlarına gidip “Kardeşlik içinde kavgayı, tartışmayı da barındırır ve sanırım ileride sizin bol bol vaktiniz olacak bunun için. İsterseniz şimdiden başlamayın” diye devam ettim. Verdiğim mesaj çok doğru mu, emin değilim. Ama bence bizimkilerde işe yaradı.

Yeni kardeş gelince düzeni bozmayın

“Uzmanlar kardeş kıskançlığına karşı nasıl bir yaklaşım öneriyorlar?” diye merak ettim. Unnado.com yazarlarından Klinik Psikolog ve Oyun Terapisti Pınar Mermer, “Bir insanı hem sevebilir hem de zaman zaman kıskanabilirsin, bu çok normal. Ne zaman kıskanırsan gel bana söyle bunun hakkında konuşalım” diyerek çocukların rahatlatılabileceğini söylüyor. Mermer, yeni kardeşin gelişiyle birlikte çocuğunuza her zaman gösterdiğiniz ilgi ve sevgiyi azaltmadan, günlük rutinini bozmadan, evde yeni kardeşin gelişiyle birlikte büyük kardeşin hayatını eskisi gibi devam ettirmesine olanak tanımayı da öneriyor.

Annenin ajandası

Baharın asıl rengi çocuklar

Harvey Nichols’ın minikleri renkli ve enerjik bir yaza “Merhaba” diyor! İlkbahar yaz sezonuna canlı bir giriş yapan markalar Harvey Nichols’da çocuklarla buluşuyor. Armani JR’ın cool parçaları, Baby Dior’un haute couture kız çocuk elbiseleri ve Miss Blumarine markasının, fırfır detayları, swarovski taşları ve rengarenk koleksiyonu, her zevke hitap ediyor.

Çocuklar buna bayılacak

Domino’s Pizza, pizzasever miniklerin çok hoşuna gidecek bir çocuk menüsü yapmış. Hamuros... Gerçek pizza kutusunda, rengarenk oyun hamurları ve türlü şekillendirme aletlerinden oluşan setle küçük pizza ustalarının marifetleri ortaya çıkaracak. Geçtiğimiz günlerde satışa çıkan menülerle minikler diledikleri pizzaları kendi tarzlarında yapacak.