Karides ye metabolizmanı dengele

Karideste bulunan yüksek oranda çinko düzeyinin leptin hormunu salgılanmasını dengeleyerek iştah kontrolü sağladığı kanıtlandı. Buharda pişmiş karidesle kilonuzu koruyabilirsiniz.

Deniz ürünlerinden balık denince akla sağlık ancak kabuklu deniz ürünlerinden bahsedince kolesterol akla gelir. Oysa yiyecekteki kolesterol düzeyi yüksek olsa da metabolizmayı düzenleyen besleyici içeriğe sahip olan sihirli yiyeceklerdir. Karides tüm kabuklu deniz ürünleri içinde en fazla bilinen ve tüketilenidir. Karides karbonhidrat hiç içermeyen, bol sağlıklı protein, çinko, selenyum ve iyodun da en yiyi kaynağıdır. Ayrıca yüksek oranda D vitamini içerdiğinden açıkçası haftada bir kere muhakkak yenmesi gereken kalbi, troidi ve metabolizmayı koruyan farklı bir lezzettir.

Haftada 1 kilo inceltiyor

Karides ve kilo kontrolü için yapılan araştırmalarda; karidesteki yüksek oranda çinko düzeyinin özellikle leptin hormunu salgılanmasını dengeleyerek iştah kontrolü sağlayan özel yiyecek olduğu sonucu çıktı. Leptin düzeyi kanda düştüğünde iştah çok açılıyor ve vücudun yağ depolama kabiliyeti hızlanıyor. Karides tüketmenin bu olumsuzlukları engellediği bildiriliyor.  Sicilya’da yapılan araştırmada 1100 kalorilik zayıflama diyeti uygulayan 60 hafif şişman kadının yarısına öğle öğününde avokado ve buharda pişirilmiş karides, diğer yarısına ise kızartma karides yanında mevsim sebzelerinden oluşan salata yedirerek 4 hafta takip etmişler. 4 hafta sonrasında kızartma şeklinde karidesi tüketenler 1-2 kg verirken kolesterol düzeyinde 10 puan artış gözlemlendi. Buharda pişirilmiş karides ve avokado tüketen kadınların 4 kg vererek kanda kolesterol düzeylerinin değişmediği bulunmuştur. 

Kansere karşı koruyucu

Karides pembe rengini veren güçlü bir antioksidan bileşiğe de sahiptir. Bu bileşik cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar, içerdiği omega 3 sayesinde de cildi nemlendirir. Karides yüksek oranda bakır içerir ve saç tellerinin kalınlaşması, saç renginde değişimlerin yavaşlaması ve parlaklık kazandırması açısından da son derece etkilidir. Selenyumdan zengin olan karides, akciğer, kolon ve prostat kanserleri için koruyucudur.