Kariyerden önce evlatlarýmýza sahip çýkalým!

Yýl 2011. Bir gazete önünde basýn açýklamasý yapan grup üyeleri, feryat eden baba Ý.E’yi yalancýlýkla suçluyor. Baba Ý.E, oðlunu isterken Dev-Genç üyesi olan grup babanýn sesini bastýrmaya çalýþarak babayý tehdit ediyor. ‘Baþýna bir gelecek var senin, akýllanmadýn bir türlü!’  DHKPC’nin kamplarýna gittiðini polisten öðrenip çocuðuna sahip çýkmaya çalýþan bir baba ve gözünün önünde babasýnýn yalancýlýkla suçlanýp tehdit edilmesine ses çýkarmayan, babasýný polisle iþbirliði yapmakla suçlayan bir evlat. Gazetecilerin ‘Baban kalp hastasý imiþ, bir þey olmasýndan korkmuyor musun?’sorusuna ‘Olabilir’ diye cevap veriyor en son B.E. Ve geriye oðlunu örgütün elinden kurtaramayan Ý.E’nin ‘Çocuðum elden kaydý, ciðerim yanýyor’ feryadý kalýyor. 

Yýl. 2015. Suruç’taki patlamada hayatýný kaybeden A. Vural’ýn babasý ‘Oðlum bir yýldýr çok deðiþti. Bu HDP’lilerle tanýþmasýndan sonra oldu. Sürekli onlarla birlikte takýlýyordu. Oðlum bunlar terör örgütü ile baðlantýlýlar diye tepki gösterdim. Çocuðumu bir türlü kurtaramadým. Oðlumun idam fermanýný bunlar imzaladý, oðlumu bunlar kandýrdý’ diyerek bu sözlerle evladýnýn cenazesinde tepkisini dile getiriyor.

MLKP, PKK ve DHKP-C, Alevilik, Kürtlük, sosyalizm, eþitlik, adaletli bir ülke, emperyalizm karþýtlýðý ve hemþericilik gibi çeþitli konularda yoðun algý faaliyetleri ile üniversite gençliðini kendine çeken örgütler. Ýlk etapta yurtlarýn kalitesizliði ve eðitimin yetersiz olduðuna dair propagandalarla gençlere sempatik gelmeyi amaçlýyorlar. Çeþitli yaz kamplarý ve sosyal etkinliklerle ideolojik açýdan kendine çekebildikleri insanlara ‘Ailelerle çatýþmaktan kaçýnýlmamalý ve çatýþma ertelenilmemelidir’, ‘Ailelerin bütün derdi size devrimciliði býraktýrmaktýr’, Devrimcilik eve girdiðinizde üstünüzden çýkarýp asabileceðiniz bir ceket deðildir’ yazýlarýna rastlayacaðýmýz dergiler daðýtýlýyor. Yani bir evlat bir aileden sistematik olarak yavaþ yavaþ kopartýlýyor. Yukarýda farklý yýllarda yaþanan iki dramýn üzerinden bu çerçeveyi özetleyebiliriz aslýnda. 

18 yaþýndaki K.Ç. ailesine ‘Þehit olacaðým, Hakkýnýzý helal edin, beni de aramayýn sormayýn’ yazýlý notu býraktýktan sonra ortadan kaybolur.‘Dergahlardan ders aldýktan sonra bizimle konuþmayý býraktý ve içine kapandý, elindeki kitaplarla bize gelip Müslüman olun!’ gibi þeyler söylüyordu ifadeleri ile evlatlarýndaki yaþanan deðiþimi anlatýyordu aile.

DAEÞ tehlikesi için, kafir devletin atadýðý imamýn arkasýnda namaz kýlmayan ve dilinden cihat kelimeleri ile beraber münafýk, yezid gibi hakaret içeren vb. kelimeleri düþürmeyen bireylerde yaþanan belli baþlý deðiþmeler olarak adlandýrýyor uzmanlar. Adana’da DAEÞ’e katýlmadan önce cami imamýný devletten para alýyor bunlar suçlamasý ile imama çelme takýp kavga ettiðini söylüyor O.H’nin annesi. DAEÞ’de diðerlerinde olduðu gibi ilk baþta kendi örgütünün adýný kullanmaz ve ideolojik yaklaþýmlarý dile getirmez diyor Y.S. Burada belirgin bir farktan bahsedebiliriz aslýnda, DAEÞ dýþýndaki örgütler aileden bireyi devrimcilik adýna tamamen koparmayý amaçlarken DAEÞ ilk baþta aileleri de kendi saflarýna çekmek için evlatlarý kullanýyor. Baþaramazsa artýk ailenizle görüþmeniz haramdýr ilkesi ile aileyi dýþlamayý saðlýyor. Bir fark da DAEÞ’in internet ve sosyal medya üzerinden yapabildiði etkili algý çalýþmalarý.

DAEÞ’in hedefinde genellikle dini bilgisi zayýf olan öðrenciler varken DHKP-C ve PKK gibi örgütlerin hedefinde ise maddi durumu zayýf öðrencilerin olduðu çýkarýmý bu zamana kadar yapýlan araþtýrmalarýn en belirgin sonuçlarý arasýnda. 

Evladýný DAEÞ’e kaptýran bir annenin ‘Oðluma dair beslediðim umutlarým da hayallerim de oðlumla beraber gitti’ açýklamalarý ile evladýný DHKPC’ye kaptýran bir babanýn ‘Ýstanbul Üniversitesi’ni kazanmýþtý yavrum, geleceði güzel olacaktý. Beklediðim gibi çýkmadý hiçbir þey. Fark ettiðimde iþ iþten çoktan geçmiþti’ açýklamalarý daha birçok caný yanan ailelerin acýlarýný özetleyecek nitelikte.

Üniversite yerleþtirme sonuçlarýnýn açýklandýðý bu günlerde sevinen birçok aileye þahidim. Rabbim sonuçlarý aileler ve çocuklarý açýsýndan hayýrlý eylesin. Kariyer ve geleceðin önemli olduðu þüphesiz. Fakat ondan önce günümüz gençliðinin yeri geldiðinde bile elde ettiði kariyeri heba etmesine sebep olan faktörleri tanýyalým ve kariyerden önce evlatlarýmýza sahip çýkalým!