Karnabaharla yapýlacak en iyi 5 þey

Gelin karnabahara bir þans verin. Doðru piþirme yöntemlerini kullanýp baharat ilave ederek lezzetine lezzet katýn. Bu öyle bir sebze ki çorbasý da olur
köftesi de... Ama en çok tercih edileni kýzartmasý.

Garnitür, hatta yeri geldiðinde yemek olarak sofrada bir þekilde hep yer bulan patatese rakip getirmek deðil amacým. Ama karnabahar hakikaten lezzetli bir sebze. Neden yeri geldiðinde bir patates olamaz, kestirmek güç... Belki de ezber bozamadýðýmýz için, belki de hep haþlama veya sulu yemek olarak yapýldýðýndan. Siz de benim gibi düþünüyorsanýz,  yani onun lezzetine haksýzlýk edildiðini, o zaman farklý þekillerde zaten deðerlendiriyor, doðru piþirme yöntemleriyle hakkýný veriyorsunuz demektir. Bu yazý bugüne kadar karnabahara hiç þans vermeyenlere...

1 En favori lezzetim!

Fýrýnda sarýmsaklý karnabahar: Karnabaharlarý iri iri çiçeklere ayýrýn. Yatay olacak þekilde orta kalýnlýkta dilimleyin. Karabiber, biberiye, tuz, zeytinyaðý ve bol miktarda kabuklarý üzerinde sarýmsak diþleriyle birlikte harmanlayýp fýrýna verin. Eðer biraz tavuk suyu eklerseniz yumuþak ve farklý bir lezzete sahip oluyor. 180 derece ýsýtýlmýþ fýrýnda üzeri kýzarana kadar piþirin.

2 Bir kez deneyin hep yapacaksýnýz

Nar ekþili karnabahar: Çið olarak minik çiçekler halinde ayýrdýðýnýz karnabaharý yýkayýp iyice süzün. Nar ekþisi, biraz kimyon, tuz ve ince kýyýlmýþ naneyle karýþtýrýn. Ýþte bu kadar basit! Þimdi doðru servis tabaðýna. Yarým saat beklerse daha lezzetli olur. Unutmadan, içine salatalýk da ekleyebilirsiniz.

3 Köfte köfte olalý

Kaþarlý karnabahar köftesi: Karnabaharý diri kalacak þekilde haþlayýn. Süzdükten sonra içine bayat mýsýr ekmeði kýrýntýsý, bol miktarda peynir rendesi, maydanoz, dereotu, bir adet yumurta ve iki yemek kaþýðý un koyup karýþtýrýn. Buzdolabýnda soðumasý için bir saat bekletip köfte büyüklüðünde yuvarlayarak galeta ununa batýrýn ve yanmaz bir tavada az zeytinyaðýnda kýzartýn. Bu köftenin içine damak tadýnýza göre baharat; havuç, yer elmasý hatta elma rendesini çiðden ekleyebilirsiniz. Hatta somon füme bile! Herbiri farklý bir lezzet verecek, ayrý ayrý deneyin...

4 Krem peynirle birleþince

Karnabahar çorbasý: Karnabaharý iyice haþlayýn. Derin bir tencereye 5-6 su bardaðý tavuk suyunu koyup ýsýtýn. Haþlanmýþ karnabaharý, 150-200 gram krem peynir ve az miktar haþlama suyuyla kalýn bir püre kývamý olacak þekilde rondoda pürüzsüz hale gelecek þekilde ezin, tavuk suyuna ilave edin. Biraz müþtak rendesi, karabiber ve tuz ekleyip sürekli karýþtýrarak bir taþým kaynatýn. Bayat ekmekleri zeytinyaðý, sarýmsak püresi ve ince kýyýlmýþ maydanozla harmanlayýp fýrýnda nar gibi kýzartýn. Çorbanýn üzerine bu ekmekleri serpip servis yapýn.

5 En bilinen ve en lezzetli hali

Karnabahar kýzartma: Karnabaharý çiçek çiçek ayýrýn. Bol kaynar tuzlu suda diriliði gidecek þekilde bir dakika kadar haþlayýp soðutun. Bu arada krep hamurundan daha sývý bir hamur hazýrlayýn. Bunun için iki yumurta, 8 yemek kaþýðý un, bir su bardaðý süt, tuz ve bir çay kaþýðý kabartma tozunu çýrpýn. Suyunu süzdüðünüz karnýbaharlarý bu bulamaca batýrýp, fazlalýðý akýtýn ve kýzgýn yaðda  kýzartýn.

HAFTANIN MEKANI

Moda Saklý Köþk. Firik pilavýný ve et tandýrýný mutlaka deneyin.

HAFTANIN YEMEÐÝ

Fýrýnda sarýmsaklý karnabahar.

HAFTANIN MEYVESÝ

Hünnap. Taze hünnapla (irilerinden) zeytinyaðlý yemek yapmayý deneyin. Zeytinyaðlý yemekte yer elmasý gibi malzemeleri seviyorsanýz onu da seveceksiniz.

HAFTANIN BALIÐI

Palamut. Ýri bir palamutu diklemesine fileto yaptýrýn, kanýný iyice alýn, soðuk suda tutun, kurulayýn. Fýrýn tepsisine alýp üzerine zeytinyaðý, tuz ve karabiber serpip ýzgara bölümünde 20 dakika nar gibi kýzartýn... Bu pratik yöntemle balðýn en lezzetli halini tadacak ve palamut mevsimi bitene kadar benim gibi esiri olacaksýnýz.